Autizmi Archives - StemGen Partners

blog1.png
05/May/2020

Olga, nena e Maksimit degjoi per here te pare per ruajtjen e gjakut te kordonit umbilikal 7 vite me pare kur ajo po priste te vinin ne jete dy binjaket. Ajo menjehere vendosi te ruaje kete material biologjik te çmuar per femijet e saj.
Olga jeton ne Ukraine, dhe ajo zgjodhi nje banke private te ruajtjes se gjakut te kordonit umbilikal. Lindja ishte e veshtire, por Olga arriti te sillte ne jete dy femije te shendeteshem: femija i pare, Svetlana dhe femija i dyte, djali Maksim.
Ne momentin e lindjes, doktoret nuk evidentuan asnje anomali tek femijet. Por pas disa muajsh ishte e qarte qe djali, Maksimi, ishte nje femije shume i veshtire: ai qante shpesh , nuk ushqeheshe mire, dhe me veshtiresi flinte naten. Ne fillim, mjeket e diagnostikuan Maksimin me spazma te stomakut qe zgjasnin aftesine e tij per te proçesuar ushqimin. Por ai nuk iu pergjigj trajtimit dhe vetem kur ai u be 3 vjeç mjeket kuptuan qe femija vuante nga intolerance nga laktoza. Nje diete e posaçme permiresoi menjehere mireqenien e Maksimit.
Por ne moshen 3 vjeç simptoma te reja u shfaqen te cilat e friksuan shume mamane e Maksimit. Femija nuk fliste akoma, me veshtiresi njihte nenen dhe babain e tij, nuk mund te perqendroheshe dhe nuk pergjigjeshe kur te tjeret flisnin me te.
Olga shprehet ‘’ Pas nje serie te gjate ekzaminimesh, mjeket arriten ne nje diagnoze paraprake : çrregullim i spektrit te autizmit. Ne menyre pasuese, ne listen e semundjeve te mundshme u shtuan disartria, alalia ,ekolalia dhe demtimi konjitiv, me fjale te tjera semundje te shoqeruara me demtime te funksioneve te larta mendore . Sigurisht, eshte e veshtire te mjekohet nje femije pa nje diagnoze specifike, por une ndoqa te gjitha udhezimet e mjekeve’’.
Ne nje perpjekje per te permiresuar gjendjen e tij, Maksimi ne menyre te perseritur iu nenshtrua terapive te dizenjuara per te stimuluar trurin e tij. Keto perfshinin mikro-polarizimin (trajtim me nje rryme elektrike te vogel), korrektimin bio-akustik (pacienti degjon valet e trurit te tij te konvertuara ne tinguj), gjithashtu dhe terapi medikamentoze me substance neuropeptide active (psikostimulant)
Asnjera nga keto terapi nuk krijuan nje ndryshim. Familja e Maksimit te vogel e kishin shume te veshtire te menaxhonin sjelljen e tij.’’ Isha duke humbur zemren time. Simptomat e autizmit sa vinin dhe beheshin me evidente. Femija nuk komunikonte me femijet e tjere, mesuesit ne kopesht nuk mund te perfshinin ate ne anje aktivitet, dhe une dhe bashkeshorti im  duhej te qendronim ne izolim te vazhdueshem bashke me femijet tone”
Olga dhe bashkeshorti i saj e kishin te veshtire te shmangnin vemendjen e shtuar nga te huajt per shkak te nevojave special te djalit te tyre. Madje edhe nje vizite rastesore ne ndonje lokal shnderrohej ne nje sfide te vertete per prinderit. Prandaj ato e transferuan familjen e tyre ne nje shtepi jashte qytetit, larg njerezve.
Ne Ukraine, mbi 4000 njerez me autizem jane te regjistruar zyrtarisht, por grupet e advokacise qe ky nuk eshte me pak se numri i vertete. ‘’ Une, vete isha e angazhuar ne mirerritjen dhe edukimin e djalit tim, por une nuk e braktisa shpresen e kurimit te kesaj semundjeje te tmerrshme per t’i dhene atij nje jete te plote e te lumtur. Ne kerkim te vazhdueshem per metoda te reja te trajtimit te autizmit, ne mediat sociale , une ndesha nje leksion ne video te nje mjeku obsteter qe fliste per qelizat staminale si trajtim per autizmin”. Olga kujtohet. Duke kuptuar qe ndoshta gjaku i kordonit umbilikal te djalit te saj mund te ndihmoje, Olga menjhere telefonon banken private te gjakut te kordonit umbilikal ku gjendeshe kampioni biologjik i ruajtur, per te pyetur rreth gjendjes se ruajtjes te gjakut te kordonit te femijeve te saj.
“Me kujtohet qe nuk doja t’i zbuloja familjes qellimin e perdorimit te qelizave staminale, sepse isha e sigurte qe familja ime do te angazhoheshe ne kerkimin e nje doktori dhe terheqjen e materialit. Por ishte banka e gjakut te kordonit qe me shpjegoi te gjitha aspektet. me mundesoi nje liste te spitaleve dhe me mbeshteti ne çdo hap. Une madje nuk e di nese mund te nisja trajtimin e femijes tim kaq shpejt pa asistencen dhe mbeshtetjen e specialisteve te bankes se gjakut te kordonit umbilikal. Brenda disa javesh, djalin tim e derguam ne spital, dhe banka e gjakut te kordonit e dergoi gjakun e kordonit te tij pa asnje kosto. Ne ishim shume nervoz, por trajtimi rezultoi i suksesshem dhe djali yne ndjehej mire.”Ne diten e dyte pas trajtimit me qelizat staminale te gjakut te kordonit te vet, sjellja e Maksim ndryshoi dhe ai filloi te belbezoje. Madje edhe nena e tij ishte e surprizuar por ndryshime te metejshme ishin edhe me te dukshme. “Brenda disa javesh Maksim filloi te perqendroje syte e tij, te degjoje bisedat e te tjereve dhe te perpiqet te flase”, Olga kujtohet qe Maksim u apasionua ndaj librave per ngjyrosje dhe filloi te studioje alfabetin. Por Olga besoi vertete ne rezultatet e terapise me qeliza staminale kur ajo degjoi nga djali i saj fjalen e shume pritur ‘’Mama’’. Se fundmi, Maksim i eshte nenshtruar nje terapie tjeter me qeliza staminale. Kete here mjeket perdoren gjakun e kordonit umbilikal te motres se tij. Rezultatet ishin te mahnitshme serisht. Fale aftesive te fituara, Maksim dhe motra e tij tashme ndjekin shkollen. Sigurisht eshte e veshtire per te ,te qendroje i ulur ne te gjitha oret e mesimit por atij i pelqen te mesoje. Mesuesit e tij jane te lumtur te ndajne historine e perparimit te tij dhe etjes per njohuri. Olga, me zerin e saj qe dridhet kujtohet qe ajo ndjeu nje thirrje kur situate dukej e pashprese. “Une isha e friksuar qe jeta ime do te qendronte ashtu pergjithmone- te qenit mama dhe jo mama ne te njejten kohe.Isha e frikesuar qe nuk do te isha ne gjendje te lumturohesha per sukseset e vajzes time, nderkohe qe djali im vuante. Dhe tani une jam e sigurte qe ne jemi ne gjendje te perballojme te gjitha veshtiresite! Dhe familja jone do te jete e lumtur! Nese do mundeshe do te therrisja nga çatia e shtepise qe qelizat staminale bejne mrekulli!”Olga dhe bashkeshorti i saj po planifikojne te rrisin familjen e tyre dhe definitivisht te ruajne gjakun e kordonit umbilikal per te mbrojtur te ardhmen e femijeve te tyre. Per te mesuar me shume rreth ruajtjes se gjakut te kordonitStemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
StemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
KONTAKT


Adresa

Rr.Shyqyri Berzolli, Residenca Intercosat
Shkalla A,Ap.13A, 1001,Tirana, Albania
FACEBOOK
INSTAGRAM