Blog Archives - Page 2 of 2 - StemGen Partners

Stem-cell-cardiology-heart.jpg
27/Aug/2020

Çfare jane Difektet e lindura te Zemres?

Difektet e lindura te zemres jane prezente ne lindje dhe mund te prekin strukturen e zemres se bebes dhe menyren si zemra e tij/saj punon. Ato mund te prekin menyren si qarkullon gjaku permes zemres per ne pjesen tjeter te trupit. Difektet e Lindura te Zemres mund te variojne ne te moderuara( si nje vrime e vogel ne zemre) dhe te renda (mungesa ose formimi i pamjaftueshem i pjeseve te zemres)

Rreth 1 ne 4 femije te lindur me difekte te zemres kane nje Difekt Kritik (qe gjithashtu njihet si difekt kongenital kritik i zemres).1 Bebet me nje difekt kritik u nevojitet kirurgji ose procedura te tjera ne vitet e para te jetes..

Kjo pyetje eshte subjekt i fazes se dyte te nje studimi aktual qe po kryhet ne Spitalin Pediatrik te Los Anxhelos,Kolorado,Minesota,Oklahoma dhe Filadelfia, sikurse edhe ne Kliniken Mayo ne Rocester dhe ne Kliniken Ochsner ne Nju Orleans 1 .

Studimi i Hapur ,jo i randomizuar,multicentrik ekzaminon efektet e injektimit te qelizave mononukleare nga gjaku i kordonit umbilikal ne muskulin e zemres te pacienteve me sindromen e hipoplazise se majte te zemres(HLHS). Ne kete sindrome,ventrikuli i majte eshte shume i pazhvilluar. Ne te njejten kohe, valvula korresponduese e zemres eshte shume e ngushtuar ose e mbyllur. Pacientet e prekur vuajne nga cianoza,shkurtimi i frymarrjes,lodhje e shpejte dhe nese nuk trajtohet,ka nje reduktim te larte te mbijeteses. 2 .

QELLIMI KRYESOR I STUDIMIT

Studimi do te trajtoje 100 te porsalindur dhe femije me Sindrome te Hipoplazise se majte te zemres te grupmoshes deri 8 muaj. Ne grupin e dyte te trajtimit, pacientet e vegjel i nenshtrohen nje operacioni te zakonshem te zemres (grupi i kontrollit, operacion Norwood 2 me anastomoze te venes kava superior me arterien pulmonare te djathte) ose e njejti tip i operacionit ne zemer i mbeshtetur nga injeksione intramiokardiake te qelizave mononukleare nga gjaku i kordonit umbilikal vetjak(Grupi i Trajtimit)

Objektivi primar i studimit ishte te permiresohej kapaciteti hedhes i ventrikulit te djathte pas nderhyrjes kirurgjikale. Objektivat sekondar jane percaktimi i kohezgjatjes se diteqendrimit ne spital dhe observimi i parametrave te ndryshem jetesor sikurse shtimi ne peshe, ritmi i zemres,saturimi i oksigjenit te gjakut ne ted y grupet e pacienteve pas operimit. Studimi ka filluar ne Prill 2019 dhe pritet te perfundoje ne Shkurt 20261

Referenca

 ClinicalTrials.gov. NCT03779711: Intramyocardial Injection of Autologous Umbilical Cord Blood Derived Mononuclear Cells During Surgical Repair of Hypoplastic Left Heart Syndrome (AutoCell-S2) .https: //clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03779711? Term = NOT + peripheral & recrs = abdf & intr =% 22cord + blood% 22 & rank = 37. Accessed February 13, 2020.

2 Weyand M, Kececioglu D, Schulze-Everding A, et al. The surgical treatment options for hypoplastic left heart syndrome. Dtsch Arztebl International. 1998; 95 (37): A-2256. https://www.aerzteblatt.de/int/article.asp?id=13039.

https://www.vita34.de/aerzte/autologes-nabelschnurblut-als-grundlage-zur-behandlung-von-herzfehlern/

 


Fotolia_114545449_M-1200x849.jpg
25/Aug/2020

 

Çfarë është testimi Prenatal Gjenetik?

Testimi Gjenetik Prenatal u jep prindërve informacione nëse fetusi tyre ka çrregullime të caktuara gjenetike.

Cilat janë çrregullimet gjenetike?

Çrregullimet gjenetike shkaktohen nga ndryshimet në gjenet ose kromozomet e një personi. Aneploidi është një gjendje në të cilën mungojnë ose ka shtesë kromozome. Në një trisomi, ekziston një kromozom shtesë. Në një monosomi, një kromozom mungon. Çrregullimet e trashëguara shkaktohen nga ndryshimet në gjene të quajtura mutacione. Çrregullimet e trashëguara përfshijnë Drepanocitozën, Fibrozën Cistike, sëmundjen Tay-Sachs dhe shumë të tjerë. Në shumicën e rasteve, të dy prindërit duhet të mbajnë të njëjtin gjen për të pasur një fëmijë të prekur.

Cilët janë dy llojet kryesore të testeve gjenetike prenatale?

Ekzistojnë dy lloje të përgjithshme të testeve prenatale për çrregullimet gjenetike:

Testet e depistimit prenatal: Këto teste mund t’ju tregojnë shanset që fetusi juaj të ketë një aneploidi dhe disa çrregullime shtesë.  Testet e shqyrtimit gjenetik prenatal përqendrohen në këto teste.

Testet diagnostikuese prenatale: Këto teste tregojnë, më me siguri nëse fetusi juaj ka në të vërtetë një aneploidi ose çrregullime të trashëguara specifike, për të cilat ju kërkoni testimin. Këto teste bëhen në qelizat nga fetusi ose nga placenta e marrë përmes amniocentezës ose marrjes së mostrave të villusit korionik (CVS).

Si ekzaminimi dhe testim diagnostikues u ofrohet të gjitha grave shtatzëna.

Çfarë është amniocenteza?

 Amniocenteza është një test diagnostik. Zakonisht bëhet midis javës së 15 dhe javës së 20 të shtatëzanisë, por gjithashtu mund të bëhet deri sa të lindni. Për të kryer provën, përdoret një gjilpërë shumë e hollë për të tërhequr një sasi të vogël të lëngut amniotik. Ultratingulli përdoret për të udhëhequr procedurën. Ekziston një shans shumë i vogël i humbjes së shtatëzanisë me amniocentezë. Rrjedhje e lëngut amniotik dhe gjakderdhja e lehtë mund të ndodhë pas amniocentezës. Në shumicën e rasteve, të dya ndalen vetë.

Cfarë është biopsia e villusit korionik (CVS)?

Në CVS, një mostër e indeve merret nga placenta. Avantazhi kryesor i të pasurit CVS ndaj amniocentezës është se CVS kryhet më herët sesa amniocenteza, midis javës së 10 dhe javës së 13 të shtatzënisë. Shansi i abortit me CVS është pak më i lartë se sa mundësia e abortit nga amniocenteza.

Çfarë është diagnoza gjenetike e paraimplantimit?

Diagnostifikimi gjenetik paraprak mund të ofrohet për çifte që janë duke përdorur fekondim in vitro (IVF) për të mbetur shtatzënë dhe të cilët kanë rrezik më të madh të lindjes së një fëmije me një sëmundje gjenetike ose kromozomale. Para se një embrion të transferohet në mitrën e një gruaje, ajo testohet për disa çrregullime gjenetike dhe mutacione. Vetëm embrionet që nuk rezultojn pozitiv për çrregullimet, transferohen.

Si analizohen qelizat në testimin diagnostik prenatal?

Një numër teknologjish përdoren në testimin diagnostik prenatal. Këshilltari juaj obstetër ose gjenetik mund të vlerësojë se çfarë informacioni kërkohet dhe të ndihmojë në zgjedhjen e testeve që janë më të mirë për situatën tuaj.

Kariotip test:  Kromozomet që mungojnë, ekstra ose të dëmtuara mund të zbulohen duke bërë një fotografi të kromozomeve dhe duke i rregulluar ato në mënyrë që nga më i madhi në më të voglin. Rezultatet e karyotyping janë të gatshme në 1-2 javë pas marrjes së mostrave qelizore.

Hibridizimi i fluoreshencës in situ (FISH) – Kjo teknikë mund të përdoret për të zbuluar aneploidit e zakonshme që përfshijnë kromozomet 13, 18, dhe 21 dhe kromozomet X dhe Y. Rezultatet janë të gatshme më shpejt (zakonisht brenda 1-2 ditë) sesa me karotipizimin tradicional. Rezultatet pozitive të testit konfirmohen me një kariotip.

Analiza microarray  së kromozomeve — Ky test mund të kërkojë lloje të ndryshme të problemeve të kromozomeve, përfshirë aneuploidi, në të gjithë grupin e kromozomeve. Mund të gjejë disa probleme kromozomike që kariotipizimi mund të humbasë. Rezultatet mund të jenë gati për rreth 7 ditë.

Testimi i ADN-së Testet për mutacione specifike gjenetike mund të bëhen me kërkesë. Për shembull, nëse ju dhe partneri juaj jeni bartës të gjenit të fibrozës cistike, mund të dëshironi të kërkoni testim diagnostik prenatal për këtë mutacion specifik tek fetusi juaj.

Çfarë kuptojnë rezultatet e ndryshme të testeve diagnostikuese prenatale?

Ne pjesen me te madhe te rasteve, rezultatet e një testi diagnostik janë negativ (normal). Një rezultat negativ nuk përjashton mundësinë që fetusi të ketë një çrregullim gjenetik. Vetëm se ju thotë se fetusi nuk ka çrregullim të veçantë për të cilin u testua.

Nëse një rezultat i testit diagnostik është pozitiv (tregon se fetusi ka çrregullimin e testuar për të), këshilltari juaj obstetër ose gjenetik mund të shpjegojë rezultatet dhe të sigurojë udhëzime në lidhje me zgjedhjet dhe opsionet tuaja. Një specialist i sëmundjes mund të ju ndihmojë të kuptoni jetëgjatësinë e sëmundjes, nëse trajtimi është i disponueshëm dhe kujdesi që fëmija juaj do të ketë nevojë. Grupet mbështetëse, këshilltarët dhe punonjësit socialë gjithashtu mund të dëgjojnë shqetësimet tuaja dhe t’u përgjigjen pyetjeve. Mund të jetë e mundur që të keni një test shtesë, siç është një provim i specializuar për ultratinguj, për të zbuluar më shumë detaje në lidhje me defektin.

Çfarë duhet të konsiderosh kur vendos nëse duhet një test gjenetik prenatal?

Çështja është zgjedhja juaj nëse do një test prenatal. Besimet dhe vlerat tuaja personale janë faktorë të rëndësishëm në vendimin për testimin prenatal.

Mund të jetë e dobishme të mendoni se çfarë do të bëni nëse një rezultat i testit diagnostik kthehet pozitiv. Disa prindër duan të dinë më parë nëse fëmija i tyre do të lindë me një çrregullim gjenetik. Kjo u jep prindërve kohë të mësojnë për çrregullimin dhe të planifikojnë kujdesin mjekësor që fëmija mund të ketë nevojë. Nëse çrregullimi është shumë serioz dhe jetëgjatësia është e shkurtër, mund të planifikohet kujdesi për shtëpinë e foshnjës. Disa prindër mund të vendosin t’i japin fund shtatëzënisë në situata të caktuara. Prindërit e tjerë nuk duan ta dinë këtë informacion para se fëmija të lindë. Ata mund të vendosin të mos bëjnë asnjë provë fare. Nuk ka përgjigje të drejtë ose të gabuar.

Mbani në mend se teste të caktuara mund të bëhen vetëm në periudha të caktuara gjatë shtatëzanisë. Testet që bëhen më herët u japin mundësi prindërve më shumë kohë për të marrë vendime nëse një rezultat i testit është pozitiv. Nëse përfundimi i shtatzënisë meret në konsiderat, është më e sigurt ta bësh atë brenda javës së 13 të shtatëzanisë.

Si mund të zgjedh midis kontrollit prenatal dhe testimit diagnostik?

Një grua mund të zgjedhë të bëjë testim diagnostik, në vend të ekzaminimit. Dobia kryesore e marrjes së testit diagnostik në vend të shqyrtimit është se mund të zbulojë të gjitha gjendjet e shkaktuara nga një kromozom shtesë dhe shumë çrregullime të tjera në të cilat kromozomet mungojnë ose dëmtohen. Testet diagnostikuese janë gjithashtu në dispozicion për shumë çrregullime të trashëguara. Disavantazhi kryesor është se testimi diagnostik mbart një rrezik shumë të vogël për të humbur shtatzëninë. Një këshilltar gjenetik ose një profesionist tjetër i kujdesit shëndetësor me eksperincë në gjenetikë mund të studiojë historinë e shëndetit tuaj të familjes, të rekomandojë teste specifike dhe të interpretojë rezultatet e provës. 

Fjalor

Amniocenteza: Një procedurë në të cilën lëngu amniotik dhe qelizat merren nga mitra për provë. Procedura përdor një gjilpërë për të tërhequr lëngun dhe qelizat nga qeska që mban fetusin.

Lëngu amniotik: Lëngu në qesen që mban fetusin.

Aneuploidy: Të kesh një numër jo normal të kromozomeve.

Qelizat: Njësitë më të vogla të një strukture në trup. Qelizat janë blloqet ndërtuese për të gjitha pjesët e trupit.

Mostra chorionic Villus (CVS): Një procedurë në të cilën merret një mostër e vogël qelizash nga placenta dhe testohet.

Kromozomet: Strukturat që ndodhen brenda secilës qelizë në trup. Ato përmbajnë gjenet që përcaktojnë përbërjen fizike të një personi.

Fibroza cistike: Një çrregullim i trashëguar që shkakton probleme me frymëmarrjen dhe tretjen.

Testet diagnostikuese: Testet që kërkojnë një sëmundje ose shkak të një sëmundjeje.

ADN: Materiali gjenetik që përcillet nga prindi tek fëmija. ADN-ja është e paketuar në struktura të quajtura kromozome.

Embrioni: Faza e zhvillimit që fillon me fekondim (bashkimi i një veze dhe spermës) dhe zgjat deri në 8 javë.

Fetusi: Faza e zhvillimit njerëzor përtej 8 javëve të përfunduara pas fekondimit.

Fluorescence në Situ Hybridization (FISH): Një test depistimi për problemet e zakonshme të kromozomit. Testi bëhet duke përdorur një mostër indesh nga një amniocentezë ose testi i villusit korionik.

Gjenet: Segmente të ADN-së që përmbajnë udhëzime për zhvillimin e tipareve fizike të një personi dhe kontrollin e proceseve në trup. Geni është njësia themelore e trashëgimisë dhe mund të kalohet nga prindi tek fëmija.

Këshilltar Gjenetik: Një profesionist i kujdesit shëndetësor me një trajnim të veçantë në gjenetikë i cili mund të japë këshilla të ekspertëve në lidhje me çrregullimet gjenetike dhe testet prenatale.

Çrregullime gjenetike: Çrregullime të shkaktuara nga një ndryshim në gjenet ose kromozome.

Fekondimin Vitro (IVF): Një procedurë në të cilën një vezë hiqet nga vezorja i një gruaje, fekondohet në një laborator me spermën e burrit dhe pastaj transferohet në mitrën e gruas për të arritur një shtatëzani.

Kariotip: Një imazh i kromozomeve të një personi, rregulluar sipas madhësisë.

Microarray: Një teknologji që ekzaminon të gjitha gjenet e një personi për të kërkuar çrregullime gjenetike ose anomalitë. Teknologjia mikroarray mund të gjejë ndryshime gjenetike shumë të vogla që mund të mungojnë nga testet rutinore gjenetike.

Monosomia: Një gjendje në të cilën një kromozom mungon.

Mutacionet: Ndryshimet në një gjen që mund të bartet nga prindi tek fëmija.

Mjek obstetër: Një mjek që kujdeset për gratë gjatë shtatëzanisë dhe punës së tyre.

Placenta: Një organ që siguron lëndë ushqyese dhe largon mbeturinat nga fetusi.

Diagnoza gjenetike e paraimplantimit: Një lloj testimi gjenetik që mund të bëhet gjatë fekondimit in vitro. Testet bëhen në vezën e fekonduar përpara se të transferohet në mitër.

Testet e shqyrtimit: Testet që kërkojnë shenja të mundshme të sëmundjes tek njerëzit që nuk kanë shenja ose simptoma.

Trisomia : Një gjendje në të cilën ekziston një kromozom shtesë.

Ekzaminimi me ultratinguj: Një test në të cilin valët e zërit përdoren për të ekzaminuar pjesët e brendshme të trupit. Gjatë shtatëzanisë mund të përdoren për të kontrolluar fetusin.

Uterus: Një organ muskulor në legenin e femrës. Gjatë shtatëzanisë, ky organ mban dhe ushqen fetusin.

Nëse keni pyetje të mëtejshme, kontaktoni mjekun tuaj obstetër-gjinekolog.

https://www.acog.org/en/Patient%20Resources/FAQs/Pregnancy/Prenatal%20Genetic%20Diagnostic%20Tests


baby-drinking-from-bottle-on-the-beach-1440x430-1-1200x358.jpg
06/Jul/2020

Muaji Korrik eshte Muaji i Ndergjegjesimit per Gjakun e Kordonit Umbilikal! Ne kemi hartuar pergjigje ndaj disa pyetjeve me te zakonshme rreth mjkesise regjenerative dhe arsyes perse ruajtja e qelizave staminale te te porsalindurit eshte nje investim kaq I mire per shendetine familjes suaj.

Çfare eshte mjekesia regjenerative! Perse degjoj gjithnje e me shpesh te flitet rreth saj?

Mjekesia regjenerative eshte nje fushe e shkences qe ka per qellim rivendosjen ose stabilizimin e funksionit normal te trupit. E thene thjeshte, ajo perfshin riparimin e qelizave te demtuara..

Qelizat staminale luajne nje rol shume te rendesishem ne mjekesine regjenerative. Ne fakt tashme kane filluar mbi 500 studime klinike  te eprdorimit te qelizave staminale te te porsalindurit per mjekesine regjenerative1,2

Perse qelizat staminale te te porsalindurit?

Sepse ato mund te migrojne ne vendet e demtimit , te ulin inflamacionin dhe te sherojne indet e demtuara3

Kjo eshte e rendesishme sepse shume semundje qe prekin njeheresh femijet dhe te rriturit besohet te jene te lidhura me inflamacionin e sistemit imunitar.

Ne shohim nje te ardhme ku qelizat staminale te te porsalindurit mund te eprdoren ne metoda te reja per proçedura si terapia gjenike dhe reduktimin e demtimit te organeve dhe indeve te shkaktuar nga mosha , semundjet kronike apo traumat..4,5,6

A jane perdorur tashme qelizat staminale te te porsalindurit?

Gjaku i kordonit umbilikal eshte zbuluar perpara 30 vitesh si nje burim  jete shpetues I qelizave staminale te perdorura per kurimin e disa llojeve te kancerit dhe çrregullimeve te trasheguara.Kjo terapi mbeshtetet ne perdorimin e qelizave staminale me pershtateshmeri te pjesshme ose te plote per nje transplant te palces se kockave kurues per nje semundje te caktuar!

Ne pergjithesi, sa me e larte pershtatshmeria aq me i larte rezultati i fituar.Ne varesi te semundjes se trajtuar , mjeku mund te vendose te perdore qelizat staminale te vete femijes (autolog) ose mund te preferoje te perdore qelizat e nje donator ,qe mund te jete vellai/motra i femijes.

Nje transplant i kordonit umbilikal eshte nje vendim i rendesishem per familjet. Por thuajse 100% e familjeve qe vendosin te ruajne qelizat staminale e bejne kete me qellim perdorimi ne mjekesi regjenerative nese do te nevojitet ne te ardhmen.

 

 

A qendrojne te mira pergjithmone qelizat staminale?

Nderkohe qe askush nuk mund te ndaloje kohen (te pakten çfare njihet deri tani), kriopreservimi mund te ndaloje akrepat e ores ne qelizat staminale te te porsalindurit. Nisur nga i gjithe informacioni i disponueshem derime tani, besohet qe qelizat staminale ne ruajtje te posaçme mund te ruhet pafundesisht.7

A eshte ruajtja e qelizave staminale te te porsalindurit nje menyre per te investuar ne shendetin e ardheshem te familjes?

Ndersa kerkimet vazhdojne , dhe metodat e transplantimit behen gjithnje me efektive dhe nese dhe kur me shume perdorime do te zbulohen, qelizat staminale te femijes suaj jo vetem do te ruajne vleren e tyre sot por me shume mundesi do te behen me te vlefshme ne te ardhmen.

Perse? Sepse ju po ruani mbeshtetur ne zhvillimet e nje fushe te tere kerkimore dhe shkencore.

Per shembull, ne saje te zbulimeve ne mjekesine regjenerative,studiuesit po perdorin qeliza staminale te te porsalindurit sin je burim materiali per aplikime te avancuara si imunoterapia ec ila synon te rivendose ose permiresoje si sistemi imunitar pergjigjet ndaj semundjeve.

Nje shembull tjeter? Qelizat T regulatore nga kordoni umbilikal mund te perdoren per te trajtuar semundje autoimune si Diabeti i Tipit 1.8,9 Gjithashtu , qelizat Natural Killer (NK) dhe qelizat CAR-T cells kane efekte anti- tumorale dhe mund te ndihmojne ne trajtimin e tumoreve.10

Tashme jane mbi 80 aplikime te aprovuara te qelizave staminale te gjakut te kordonit umbilikal ne transplantet e qelizave staminale. Gjithsesi ne besojme qe perdorimet do te rriten fushen e mjekesise regjenerative, veçanerisht qe nga viti i kaluar u vrojtua qe terapite qelizore perbenin rreth 20% te gjithe studimeve klinike te mjekesise regjenerative .

Perse jane studiuar qelizat staminale te te porsalindurit per çrregullimet e shoqeruara me COVID-19?

Qelizat staminale te te porsalindurit  mund te ndihmojne te rregullojne inflamacionin dhe te stimulojne riparimin e indit, per kete arsye ato po behen te vlefshme per te trajtuar simptomat respiratore si rezultat i demtimit akut te mushkerise,perfshire demtim nga semundja e rende e COVID-19

Qelizat staminale mezenkimale (MSCs) qe gjenden ne kordonin umbilikal jane perdorur me sukses ne shume studime klinike per trajtimin e semundjeve te mushkerive me rezultate inkurajuese, shume kohe perpara se te fillonte pandemia COVID-19.

Nese shohim ne te ardhmen,keto  karakteristika anti-inflamatore mund te kene edhe me shume perdorime.Studiuesit besojne qe shume semundje, veçanerisht ato te shoqeruara me plakjen, jane te lidhura me disfunksionin  e sistemit imunitar. Duke qene se terapite me qelizat staminale te te porsalindurit mund te ndihmojne ne keto semundje , ruajtja e tyre sot nenkupton qe ju mund te perfitoni nga zhvillimet e kerkimeve shkencore te mevonshme!

Si mund t’i ruaj qelizat staminale te femijes tim ne banken Vita 34?

Fare thjeshte! Nga java e 32-te e shtatzanise ndiqni keto hapa te thjeshte::

 1. Kontakto StemGen Partners dhe konsultohu me stafin mjekesor te klinikes duke telefonuar ne 00355 692629620
 2. Keshille: Perdor kodin: KORRIK1 per te perfituar nga ofertat e muajit Korrik!
 3. Nenshkruani kontraten e ruajtjes se Gjakut te Kordonit Umbilikal dhe/ose indit te kordonit umbilikal dhe pajisuni me kitin tuaj unik te mbledhjes dhe transportimit te qelizave
 4. Merrni me vehte kitin ne maternitet ne diten tuaj te rendesishme te lindjes
 5. Telefononi StemGen Partners pasi te kete perfunduar lindja dhe kiti te jete gati me kampionin tuaj biologjik te mbledhur nga mjeku/mamia juaj
 6. Besojini StemGen Partners pjesen tjeter te proçesit.Ju do te kontaktoheni kur raporti i detajuar i analizes se kampionit tuaj te jete gati dhe mostra te jete vendosur ne ngrirje afatgjate

 

Referenca:

 1. clinicaltrials.gov 2. Verter F, Couto PS, Bersenev A. A dozen years of clinical trials performing advanced cell therapy with perinatal cells. Future Sci OA. 2018;4(10):FSO351. doi:10.4155/fsoa-2018-0085  3. Citation: Meier C, Middlelanis J, Wasielewski B, et al. Spastic paresis after perinatal brain damage in rats is reduced by human cord blood mononuclear cells. Pediatr Res. 2006;59:244-249.  4. Couto PS, Bersenev A, Verter F. The first decade of advanced cell therapy clinical trials using perinatal cells (2005/2015). Regenerative Medicine. 2017;12(8):953-968. doi:10.2217/rme-2017-0066.  5. Williams DA, Moritz T. Umbilical cord blood stem cells as targets for genetic modification: new therapeutic approaches to somatic gene therapy. Blood cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7749118. Published 1994. Accessed March 9, 2020.  6. Chen HK, Hung HF, Shyu KG, et al. Combined cord blood stem cells and gene therapy enhances angiogenesis and improves cardiac performance in mouse after acute myocardial infarction. European journal of clinical investigation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16269017. Published November 2005. Accessed March 9, 2020.  7. Broxmeyer HE, Lee MR, Hangoc G, et al. Hematopoietic stem/progenitor cells, generation of induced pluripotent stem cells, and isolation of endothelial progenitors from 21- to 23.5-year cryopreserved cord blood. Blood. 2011;117(18):4773-7.  8. Haller, M.J. et al. Autologous umbilical cord blood transfusion in young children with type 1 diabetes fails to preserve C-peptide. 2011 Diabetes Care 34, 2567–2569.  9. Haller, M.J. et al. Autologous umbilical cord blood infusion followed by oral docosahexaenoic acid and vitamin D supplementation for C-peptide preservation in children with Type 1 diabetes. 2013. Biol. Blood Marrow Transplant. 19, 1126–1129.  10. Herrera L, Santos S, Vesga MA, et al. Adult peripheral blood and umbilical cord blood NK cells are good sources for effective CAR therapy against CD19 positive leukemic cells. Sci Rep. 2019;9(18729). doi:10.1038/s41598-019-55239-y  11. Srivastava AK, Prabhakara KS, Kota DK, Bedi SS, Triolo F, Brown KS, et al. Human umbilical cord as a source of multiple potential therapeutics to treat experimental traumatic brain injury. Annual Meeting of the American Society of Gene and Cell Therapy 2018.  12. Sutton MT, Kaur S, Brown KS, Skiles ML, Folz MA, Caplan AI, et al. Anti-inflammatory therapeutic development and optimization of umbilical cord tissue derived mesenchymal stem cells. Journal of Stem Cell Research and Therapy n.d.;8:435.  13. Prabhakara, K, Caplan, H, Brown KS et al. Evaluating umbilical cord tissue-derived MSC populations for immunopotency using multiparametric non-radioactive lymphocyte proliferation assays. Presented at the International Society of Cellular Therapies.

 


23/Jun/2020

Skleroza multiple është një sëmundje kronike që prek sistemin nervor, duke shkaktuar një sërë simptomash të mundshme, përfshirë problemet me shikimin, lëvizjen e krahëve, ose të këmbëve, ndjeshmërinë, si dhe ekuilibrin. Kjo sëmundje e shoqëron individin gjatë gjithë jetës, e cila mund të jetë në formë të lehtë, por edhe mund të shkaktojë paaftësi serioze në shëndetin e individit.

Patrick Van Benthem ka patur Skleroze Multiple Primare Progresive qe prej vitit 2006.Per 10 vite ai eshte mjekuar me barna per te minimizuar impaktin e semundjes. Por pamvaresisht nga mjekimet,semundja perparoi me shpejtesi. Patrikut iu desh te linte punen, nuk mund te niste makinen dhe nuk mund te kryente aktivitete te zakonshme. Steroidet nuk kishin asnje efekt tek ai. Ai ndjente dhimbje ne çdo hap qe hidhte dhe nuk mundej as te ngrinte kembet. I gjithe krahu humbi komplet ndjeshmerine.

Ai shkoi te kerkonte ndihme tek neurologu i tij, i cili i sugjeroi trajtimin me qeliza staminale ne Institutin Kombetar te Terapive Qelizore NHS. Por ,trajtimi iu refuzua me arsyetimin qe Skleroza Multiple nuk kishte progresuar ‘’mjaftueshem’’ per te permbushur kriteret strikte te terapise.
Prandaj Patriku mori nje vendim qe do t’i ndryshonte te gjithe jeten duke zgjedhur te kryente trajtimin ne nje shtet tjeter. Televizioni kombetar i UK e ka dokumentuar te gjithe proçesin nga momenti perpara trajtimit deri ne rikuperimin e pacientit..Rezultatet jane shume inkurajuese per te gjithe ato qe vuajne nga Skleroza Multiple apo qe kane nje njeri te dashur qe vuan nga kjo semundje.

Shikoni videon e plote

 


unnamed.jpg
21/May/2020

Urime! Sapo keni mesuar qe jeni shtatzane dhe se shpejti do te beheni prinder.Ju ndjeni nje perzierje emocionesh dhe ankthi rreth asaj çfare do ndodhe gjate 9 muajve te pritjes. Ne do ndajme me ju nje permbledhje te huazuar nga portalet mjekesore te udhezuesve te Kongresit Amerikan te Obsteter Gjinekologeve rreth ndjekjes se shtatezanise ne menyre qe ju te keni nje pasqyre me te qarte te ketij rrugetimi te bukur.

Shtatzania eshte periudha nga momenti i fertilizimit deri në momentin e lindjes. Gjate kesaj kohe, që mund të zgjasë 40-42 javë, nëna e ardhshme duhet të përshtatet ndaj një serie ndryshimesh fizike dhe emocionale dhe gjithashtu t’i kushtojë vëmendje të veçantë kujdesit të saj personal dhe regjimit ushqimor.

  Vizita e parë:

 1. Konfirmohet shtatëzania – Test shtatëzanie dhe ekografi (përcaktohet nëse bebi është brenda në mitër dhe nëse përputhet me javët e shtatëzanisë).

    Përcaktohet data e përafërt e lindjes bazuar tek data e menstruacioneve të fundit      ose tek ekografia.

 1. Vlerësohet shëndeti i nënës: Si është aktualisht, sëmundjet që ka ose që ka kaluar, sëmundje të trashëguara në familje, historia e shtatëzanive të mëparshme nëse ka pasur.
 2. Bëhen disa analiza të domosdoshme ku përfshihen: Grupi i gjakut dhe Rhezusi, analiza gjaku komplet, kontrollohet për Hep B, HIV dhe Sifiliz. Bëhet një analizë nëse ka kaluar Rubeolën dhe Variçelën dhe analiza të tjera specifike sipas rrezikut dhe gjetjeve gjatë vizitës tek çdo grua.
 3. Diskutohet për suplementet dhe për ushqyerjen: Gjatë tremestrit të parë është i domosdoshëm acidi folik 4 mcg për cdo grua dhe 5 mg për ato me rrezik të lartë për defekte të tubit nervor tek bebi, dhe më pas llogariten nevojat shtesë që ka për Kalcium, Jod dhe Hekur. Dihet se një pjesë të tyre i siguron nëpërmjet ushqimeve dhe pjesa tjeter me vitaminat prenatale ose mund të blihen më vete.
 4. Diskutohet për përgatitjen e ushqimeve dhe higjenën për të shmangur veçanërisht një infeksion të rrezikshëm për bebin Toxoplazmoza (duke e gatuar mirë mishin para konsumit dhe larë mirë perimet, shmangur macet, në veçanti jashtëqitjen e tyre)
 5. Planifikimin e vizitave pasardhëse:

Çdo 4 javë deri në javën e 28-të të shtatëzanisë

Çdo 2 javë deri në javën e 36-të

Çdo javë deri në lindje

Vizitat pasardhese dhe në çfarë konsistojnë?

 1. Diskutohet për shqetësimet dhe pyetjet e nënës gjatë muajit.
 2. Kontrollohet: pesha, tensioni, analiza e urinës për sheqer dhe proteina në urinë (për të zbuluar një sëmundje që quhet preeklampsi)
 3. Dëgjohen rrahjet e zemrës së bebit pas javës së 12-të, dhe nëna tregon nëse bebi ka filluar të lëvizi pas javës së 16-të ose më vonë.  Matet deri ku ka arritur mitra në bark sepse ajo ka një lidhje të caktuar me javët e shtatëzanisë.
 4. Bëhen analiza dhe ekzaminime të caktuara sipas javës së shtatëzanisë.

 

Disa analiza mund te jene gjenetike te cilat kerkojne per shenja qe femija mund te jete ne rrezik per disa çrregullime gjenetike apo difekte te lindura. Ato jane veçanerisht te rendesishme ne gra te cilat kane nje rrezik me te larte per te patur nje femije me difekte te lindura apo problem gjenetik. Kjo jeni JU nese JU:

 • Jeni mbi 35 vjeç
 • Nese keni patur me pare nje femije premature apo nje femije me difekt te lindur
 • Nese keni nje çrregullim gjenetik apo keni prezence te çrregullimeve gjenetike ne familjen tuaj apo te bashkeshortit tuaj
 • Nese keni nje semundje si diabettension te larte gjaku, epilepsi, apo semundje autoimune siç eshte lupusi
 • Nese keni patur aborte apo lindje me femije te vdekur,
 • Nese keni patur diabet ne shtatezanite e mepareshme apo preeklampsi (tension te larte gjate barres)
 • Disa teste prenatale gjenetike jane teste kontrolli. Keto teste do ju tregojne nese femija juaj eshte ne nje rrezik me te larte ndaj semundjeve apo çrregullimeve te caktuara, por nuk mund tju thone me saktesi qe femija do te linde me nje problem te tille. Disa teste te tjera jane ‘’ diagnostike’’ dhe mund t’ju japin nje pergjigje me vendimtare. Por meqenese jane invazive dhe paraqesin rrezik per nenen dhe femijen qe ka ne bark, testet diagnostike do t’ju rekomandohen ne rast se rezultoni pozitiv ne nje test kontrolli.

 

 • Qe ne javet e para doktori juaj mund te kerkoje t’ju testoje ju dhe prindin tjeter te femijes,per gjene te cilat shkaktojne disa semundje gjenetike si Fibroza Cistike, Drepanocitoza,Semundja Tay-Sachs dhe semundje te tjera.Pasi nese te dy ju keni nje gen ne ADN-ne tuaj per njeren nga keto semundje, atehere ju rrezikoni qe tia kaloni femijes,edhe pse ju vete nuk e keni kete semundje,ajo mund te shfaqet tek femija juaj.Ky quhet Test i Mbartesit.

 

 • Java e 10-te e shtatezanise doktori juaj mund t’ju rekomandoje testimin e ADN-se fetale ne gjakun tuaj.Kjo analize nuk rekomandohet ne rutine por vetem ne grate qe jane ne rrezik me te larte (shiko me siper).Nepermjet kesaj analize mund te identifikohet nese femija juaj ka rrezik te kete anomali numerike apo strukturale kromozomale te cilat perkthehen ne disa sindroma gjenetike si Sindroma Down,Sindroma Edward,Sindroma Patau,Sindromat e lidhura me kromozomet seksuale, mikrodelecionet, delecionet dhe duplikacionet (shiko direktorine: Teste Gjenetike)

 

 • Java e 11-14-të diskutohet me prindërit nëse duan të masin palën e qafës me eko (translucenca nukale) te një specialist dhe të bëjnë një analizë beta-HCG, rezultatet e të cilave më pas kombinohen me ato të analizave të bëra në javën 16-18-të (triple test, ose quadriple test) dhe vlerësohet rrisku që ka ky foshnjë për të pasur sindromën Down ose sindroma të tjera gjenetike

 

 • Nese rezultoni pozitiv ne testet gjenetike te mesiperme,atehere doktori juaj mund te rekoamndoje ekzaminime invazive diagnostikuese si:

 

AmniocentezaDuke perdorur nje gjilpere shume te holle ne barkun tuaj, mjeku juaj do te marre nje kampion te lengut qe rrethon bebin tuaj dhe te kontrolloje ate per semundje gjenetike apo difekte gjenetike. Proçedura mbart disa rreziqe. Rreth 1 ne 300 deri ne 500 gra do te abortojne per shkak te kesaj procedure.

Biopsia e Vileve Korionike (CVS).Doktori merr nje pjesez te vogel te placentes tuaj duke vendosur nje gjilpere ne barkun tuaj ose nje tub te holle perms vagines tuaj. Kampioni testohet per Sindromen Down dhe çrregullime te tjera gjenetike. Proçedura gjithashtu mbart disa rrezziqe nder te cilet me kryesori nderprerja e shtatezanise.

 

 • Java 12-16-të çdo grua shtatëzanë duhet të bëjë një urokulturë pavarësisht se nuk ka probleme me urinimin. Kjo sepse mund të ketë bakterie në urinë pa simptoma të cilat duhen trajtuar vetëm gjatë shtatëzanisë. Këto ndikojnë tek zhvillimi i bebit dhe nëna ndërlikohet me infeksion në veshka në 20%  të rasteve.
 • Javën e 20-të bëhet eko morfologjike e cila kontrollon për formimin e organeve të bebit, trupin në tërësi, që të merren masa paraprake nëse foshnja do të ketë nevojë për diçka shtesë.
 • Java e 28-të kontrollohet sheqeri esëll dhe 2 orë pas marrjes së një sasie të caktuar sheqeri. Bëhet edhe një gjak komplet, dhe për ato që janë Rhezus negativ duhet të bëjnë imunoglobulinën anti- Rhezus.
 • Java e 33-35-të bëhet një analizë për streptokokun B në vaginë dhe rektum.

Ndërkohë diskutohet për planet e lindjes, vendin, pyetje dhe shqetësime të ndryshme.

Ne kete moment mjeku juaj mund t’ju flase dhe per mundesine e ruajtjes se qelizave staminale nga gjaku i kordonit umbilikal dhe indi i kordonit umbilikal te femijes qe prisni te sillni ne jete si nje investim per shendetin e familjes suaj te ardhshme.Qelizat Staminale jane burimi i jetes dhe ashtu siç kane kontribuar per te krijuar dhe zhvilluar bebin tuaj qe ne jeten brenda mitres ashtu mund ta mbrojne shendetin e tij dhe ne te ardhmen. Keto qeliza mrekulliberese mund te shpetojne nje jete neser pasi ato mund te aplikohen jo vetem tek femija nga i cili jane marre por dhe tek motra/vellezerit e tij/saj dhe tek prinderit.(shiko direktorine ”Qeliza Staminale”)

Lindja mund të ndodhe në çdo moment pas javës së 37-të të shtatëzanisë. Lindja përfshin 3 faza: fillimisht ndodh faza e dilatimit (hapjes/zgjerimit) te qafes se mitres, e pasuar nga faza e daljes së bebit dhe përfundon me ekspulsionin e placentës.

Ne momentin e lindjes, nese ju keni vendosur per ruatjen e qelizave staminale, mjeku/mamia juaj do te mbledhe gjakun nga kordoni umbilikal i femijes dhe do te prese edhe 25 cm kordon per ta ruajtur ne kriopreservim per 25 vite ne Banken e Qelizave Staminale ( Shiko direktorine : Perse Vita 34)

 

Referenca: http://www.acog.org/resources_and_publications/

ACOG_Perinatal_Care_Guideline_Summary_7th. pdf


Coronavirus.jpg
15/May/2020

Shume njerez kane kontaktuar StemGen Partners me pyetje rreth koronavirusit te ri COVID-19. Ne bashkepunim me partnerin tone gjerman Banka e Gjakut te kordonit umbilikal Vita 34 ,ne kemi realizuar nje permbledhje te Pyetjeve me te Shpeshta nga prinderit dhe profesionistet e shendetit.

A jane grate shtatezena ne rrezik te rritur per COVID-19?

Shoqata e Obsteter-Gjinekologeve Profesionist ne USA (ACOG) eshte shprehur qe te dhenat aktuale nuk indikojne qe grate shtatezena jane ne rrezik me te rritur per tu semure me COVID-19¹. Gjithsesi, kur nje grua shatatezene fiton nje infeksion respirator, ato njihen si ne rrezik me te larte per te perjetuar simptoma te renda. Prandaj, grate shtatezena ‘’ duhen konsideruar nje populate ne rrezik per COVID-19’’

Nese ju jeni shtatezene gjate pandemise se koronavirusit, ju duhet te ndiqni masa parandaluese strikte per te shmangur ekspozimin COVID-19. Nese ju jeni shtatezene dhe dyshoni qe ju keni COVID-19, ju duhet ti tregoni menjhere doktorit tuaj. Eshte shume e rendesishme qe te kuptohet qe koronavirusi i ri COVID-19 nuk eshte nje virus gripi ². Pamvaresisht nga kjo, simptomat e COVID-19  jane te ngjashme me simptomat e gripit ,po ashtu dhe rruga e transmetimit , prandaj ne kete raport ne mbeshtesim nje pjese te udhezimit tone ne kerkime te mepareshme rreth shattezanise dhe viruseve gripale.

Gjate shtatezanise, ndodhin ndryshime ne sistemin imunitar per te parandaluar trupin e nenes ne njohjen e femijes se saj si te huaj dhe sulmimin e tij. Por keto ndryshime nenkuptojne qe grate shtatezena kane imunitet me te ulet ndaj semundjeve ³. Grate shtatezena gjithashtu kane nje ngarkese te shtuar ne mushkerite dhe zemren e tyre. Nje grua e shendeteshme qe eshte shtatezene ka nje rrezik te shtuar per t’u hospitalizuar me nje gjendje gripale; gjate trimestrit te pare,te dyte dhe te trete te shtatezanise rreziku rritet me nje faktor  prej 1.7, 2.1, dhe 5.13. Kur gruaja shtatezene ka semundje te tjera shoqeruese, si diabet apo astma, faktoret e rrezikut te rritur jane 2.9, 3.4, dhe 7.9 per te tre trimestret³.

A influencohet mbarevajtja e shtatezanise nga gjendja gripale?

Nese nje nene ne pritje te embel semuret rende me grip, ekziston nje rrezik i rritur per nderprerje te shtatezanise apo lindje te parakoheshmeI ³-⁶.  Nje studim i vogel me 10 lindje ne Kine gjeti qe pneumonia COVID-19 maternale ne momentin e lindjes shoqerohej me distress fetal dhe lindje premature⁷.  Serisht, nese ju jeni shtatezene dhe dyshoni te keni COVID-19, ju duhet ti tregoni menjehre mjekut tuaj.

 A mundet te transmetoje virusin foshnjes, nena e semure?

Nderkohe qe nje femije eshte akoma ne miter, placenta funksionon si nje barriere mbrojtese e bebit kunder semundjeve. Placenta eshte nje organ i mrekullueshem qe lejon antitrupat te kalojne nga nena tek femija, por ne me te shumten e kohes placenta bllokon semundjet qe te kalojne tek femija ⁸,⁹. Ne rastin e gripit te zakonshem, nje studim spitalor i shtrire ,nuk gjeti asnje evidence te transmetimit trans-placentar te infeksionit nga nena tek femija.¹º

Ne rastin e COVID-19, studimet fillestare te publikuara nga Kina sugejruan qe koronavirusi mund te transmetohet ne disa raste nga nena tek femija, por do te duheshin disa studime me shume ose nje grup me i madh pacientesh per ta konfirmuar kete. Studimet me te kuotuara nga Vuhan Kine investigonin 33 femije te lindur nga nena te cilat ishin semure me koronavirus.Tre nga keta femije u diagnostikuan me COVID-19 si te porsalindur, edhe pse ato linden me cesarian. Krahas vuajtjes nga simptoma si temperature dhe pneumonia menjehere pas lindjes, te tre foshnjet u sheruan dhe rezultuan negative ne testin e COVID-19 1 jave nga lindja.Pas lindjes, nje nene qe eshte aktivisht e semure me COVID-19 mund te transmetoje virusin tek i porsalinduri i saj nepermjet kontaktit te ngushte fizik. Ne kete situate vjen ne ndihme perdorimi i pompes se gjirit dhe ndihma nga nje personel mjekesor per t’u kujdesur per ushqyerjen dhe mbajtjen e foshnjes deri sa nena te sherohet.

A permban COVID-19 gjaku i kordonit umbilikal?

Ne me te miren e njohurive tona, gjaku i kordonit umbilikal nuk permban COVID-19, edhe nese nena eshte e semure ne momentin e lindjes. Eshte e rendesishme te sqarohet qe ekziston nje diference ndermjet studimeve qe investigojne transmetimine  semundjes COVID-19 ndermjet nenes dhe femijes, kundrejt studimeve qe testojne per zhurme te COVID-19 ne gjakun e kordonit umbilikal; pasi keto jane dy tematika te ndara. Kur nje person eshte i semure me nje virus respirator, eshte shume e rralle qe virusi te shfaqet ne gjakun e tyre³,¹º,¹². Gjaku i pacientit do te shfaqe antitrupa ndaj virusit, por jo virusin ne vetvete. Per kete arsye, FDA¹³ nuk rekomandon teste per kontrollin e dhuruesve te gjakut qe nuk kane simptoma te COVID-19. Eshte jashtezakonisht e pamundur qe virusi i COVID-19 te shfaqet ne gjakun e kordonit umbilikal.

Nje studim i vitit 2006¹² i sponcorizuar nga Kryqi I Kuq Amerikan eshte thuajse pararendes i pershkrimit te pandemise aktuale te COVID-19. Publikimi parashikon qe gjate nje pandemie gripale, gjaku i dhuruar do te jete i sigurtepor do te kete nje reduktim te gjakut te dhuruar si pasoje e limitimeve te aktivitetit te bankes se gjakut. Kjo eshte çfare po ndodh pikerisht tani, dhe si pergjigje FDA ka liruar masat shtrenguese ne dhurimin e gjakut¹⁴. Garantim i metejshem qe COVID-19 nuk shfaqet ne gjakun e kordonit umbilikal apo indin e kordonit umbilikal konfirmohet ne studimin¹⁵ ne nente lindje ne Vuhan,Kine. Nente nenat vuanin te gjitha nga pneumonia COVID-19, dhe femijet e tyre u linden me cesarian. Nderkoeh qe foshnjet ishin akoma ne dhomen sterile te operacionit dhe eprpara se ato te binin ne kontakt me nenat respective, u mblodhen kampione nga lengu I tyre amniotic, gjaku i kordonit dhe tampon mukozal nga fyti i seciles foshnje. Me vone u mblodh dhe kampion nga qumeshti  i gjirit te nene. Te gjitha keto mostra rezultuan negative per COVID-19, duke perdorur njeheresh testin CDC dhe testin qe ofronte spitali RT-PCR.¹⁵ Prandaj, nese nje nene ka COVID-19 gjate shtatezanise ose edhe gjate lindjes,ajo nuk duhet te shqetesohet qe virusi do te jete present ne gjakun e kordonit umbilikal apo ne indin e kordonit apo te placentes.

Mbrojtja virale nga antitrupat e nenes

 Vlen per t’u ritheksuar, placenta eshte e mrekullueshme: ne te njejten kohe qe mbron femijen nga semundjet, lejon antitrupat e nenes te kalojne ne gjakun e femijes ⁸,⁹. Femija trashegon sistemin imunitar te nenes se tij dhe ka rezistence ndaj shumices se semundjeve qe nena arrin te rezistoje deri ne muajin e 6-te te shtatezanise. Nese nena ka imunitet ndaj COVID-19, me shume mundesi do te jete njejte edhe per te porsalindurin e saj. Çdo grua qe ka patur koronavirusin dhe eshte sheruar nga semundja mban antitrupat mbrojtes. Nje studim i vogel  ne Vuhan Kine , konfirmoi qe , kur 6 nena te semura me pneumonine  COVID-19, linden, te gjithe foshnjet kishin antitrupa te COVID-19 ne gjakun e tyre.¹⁶ Fatmiresisht nje dite do te zbulohet vaksina kunder COVID-19, dhe nese nena eshte vaksinuar, ajo do te mbroje gjithashtu dhe te porsalindurin e saj.Studimet kane treguar qe vaksina e gripit sezonal per grate shtatezena ka reduktuar ne menyre te dukshme infeksionet gripale tek te porsalindurit, dhe vaksina eshte efektive kur jepet te pakten ne dy javet e fundit perpara lindjes.⁵,⁶

A jane duke i kontrolluar nenat per COVID-19, bankat e gjakut umbilikal?

Po, bankat e gjakut te kordonit kane modifikuar formularet e histories se shendetit te gruas duke shtuar pyetje qe i referohen ekspozimit te mundshem ndaj COVID-19, edhe pse virusi nuk pritet te shfaqet ne gjakun e kordonit umbilikal apo ne indin e kordonit umbilikal ,pas lindjes.

Filozofia eshte mbledhja e informacionit tani ne rast se merr vlere rendesie ne nje moment te dyte,me vone. Shumica e bankave private te gjakut te kordonit eshte nevojitur te modifikonin proçedurat e tyre operacionale per shkak te COVID-19, thjesht per te kufizuar kontaktin person-ne-person.Per shembull, nje pjese e informacionit lidhur me kontraten e ruajtjes dhe konsentin informative, çifteve i eshte shpjeguar nepermjet lidhjes telefonike. Nese ju po planifikoni te ruani gjakun e kordonit umbilikal te femijes qe prisni, duhet te kordinoheni paraprakisht me Banken e Gjakut te Kordonit, e cila do te kordinoje per ju proçesin e mbledhjes dhe transportimit te kampionit te te porsalindurit nga Materniteti. Bankat nuk kane pasur nevoje te ndryshojne proçedurat e tyre te mbledhjes se gjakut te kordonit, sepse materialet biologjike gjithsesi mblidhen nga staf mjekesor I specializuar qe asistojne lindjen ne maternitet.

A i kane modifikuar bankat e gjakut te kordonit umbilikal aktivitete e tyre ne saje te COVID-19?

Bankat e Gjakut te Kordonit Umbilika jane sherbime esenciale qe vazhdojne te operojne edhe ne situate ekstreme. Ironikisht, COVID-19 nuk ka implikuar asnje ndryshim ne proçeset laboratorike te bankave te gjakut te kordonit umbilikal, por gjithsesi bankat kane pershtatur logjistiken e tyre dhe menaxhimin e personelit. Ne momentin qe gjaku i kordonit umbilikal dhe indi i kordonit mberrin ne laborator per proçesim, menaxhohet me masa mbrojtese standarte kunder patogjeneve qe mund te transportoje gjaku. Kjo perfshin veshjen e stafit me masa mbrojtese dhe menaxhimin e kampioneve te gjakut dhe te indit ne nje mbeshtjelle qe permban fushe sterile. Prandaj, nuk eshte e nevojshme per te marre masa shtese parandaluese. Kur nje kit qe permban kampionin e gjakut dhe indit te mbledhur, arrin ne laborator , vendoset ne nje dhome te veçante pritjeje, larg zones se zakonshme te punes, per te evituar kontaminim ne rast se kutia ne faqen e saj te jashtme mban koronavirusin. Personel i dedikuar hap kitin me shume kujdes dhe transferon gjakun e kordonit dhe indin e kordonit per ne laborator. Shqetesimi me i madh i bankave te gjakut te kordonit eshte rreziku qe stafi i tyre mund te kontaminohet dhe te semuret me COVID-19. Nje skenar i keq mund te ishte qe nje person nga stafi infekton te gjithe koleget ne pune. Per te garantuar qe kjo gje mos te ndodhe , tekniket e laboratorit jane ndare ne skuadra qe nuk kane kontakt me njera tjetren. Ne menyre te tille edhe nese nje skuader e tere ekspozohet dhe duhet te karantinohet , skuadrat e tjera mund te vazhdojne punen. Dhoma te zakonshme punedhe raftet e punonjesve apo dhomat e pushimit dhe hapesirat e ndermjetme sterilizohen ne menyre te perseritur. Stafi punon nga shtepia ose ruajne distancat.

A eshte koronavirusi nje arsye per te ruajtur gjakun e kordonit umbilikal? Gjate pandemise COVID-19 shume prinder mendojne me shume rreth menyrave si mund te mbrojne shendetine  femijeve te tyre dhe si rezultat ne kemi pare nje rritje te kerkeses per informacion rreth ruajtjes se qelizave staminale.Motivimi baze i ruajtjes se gjakut te kordonit eshte qe mund te perfitoje e gjithe familja nese paraqitet nje situate shendetesore qe mund te trajtohet me terapi qelizore.

References:
1. ACOG Clinical Guidance. Novel Coronavirus 2019 (COVID-19). Practice Advisory. Last updated 2020-03-13
2. Maragakis LL. Coronavirus Disease 2019 vs. the Flu Johns Hopkins website sourced 2020-04-08 3. Rasmussen SA, Jamieson DJ, and Uyeki TM. Effects of influenza on pregnant women and infants. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2012; 207(3-Supplement):S3-S8.
4.Harris JW. Influenza occurring in pregnant women. A statistical study of thirteen hundred and fifty cases. JAMA. 1919; 72(14):978-980.
5. Tamma PD, Steinhoff MC, and Omer SB. Influenza infection and vaccination in pregnant women. Expert Rev. Resp. Med. 2010; 4(3):321-328.
6. Blanchard-Rohner G, Meier S, Bel M, Combescure C, Othenin-Girard V, Swali RA, de Tejada BM, and Siegrist CA. Influenza Vaccination Given at Least 2 Weeks Before Delivery to Pregnant Women Facilitates Transmission of Seroprotective Influenza-specific Antibodies to the Newborn. The Pediatric Infectious Disease Journal 2013; 32(12):1374-1380.
7. Zhu H, Wang L, Fang C, Peng S, Zhang L, Chang G, Xia S, and Zhou W. Clinical analysis of 10 neonates born to mothers with 2019-nCoV pneumonia. Translational Pediatrics 2020; 9(1):51-60.
8. Cetrulo CL, and Cetrulo KJ. Placental and pregnancy stem cells: everyone is, or should be, interested in the placenta. Stem Cell Reviews 2006; 2(2):79-80.
9. Simister NE. Placental transport of immunoglobulin G. Vaccine 2003; 21(24):3365-3369.
10. Irving WL, James DK, Stephenson T, Laing P, Jameson C, Oxford JS, Chakraverty P, Brown DWG, Boon ACM, and Zambon MC. Influenza virus infection in the second and third trimesters of pregnancy: a clinical and seroepidemiological study. British Journal of Obstetrics and Gynecology 2000; 107(10):1282-1289.
11.Zeng L, Xia S, Yuan W, Yan K, Xiao F, Shao J, and Zhou W. Neonatal Early-Onset Infection With SARS-CoV-2 in 33 Neonates Born to Mothers With COVID-19 in Wuhan, China. JAMA Pediatrics 2020;
12. Zou S. Potential Impact of Pandemic Influenza on Blood Safety and Availability. Transfusion Medicine Reviews 2006; 20(3):181-189.
13.FDA. Updated Information for Human Cell, Tissue, or Cellular or Tissue-based Product (HCT/P) Establishments Regarding the Coronavirus Disease 2019 Pandemic. web page Released 2020-04-01
14.Allyn B. FDA Loosens Restrictions On Gay Blood Donors Amid ‘Urgent Need’ Caused By Coronavirus. NPR 2020-04-02
15.Chen H, Guo J, Wang C, Luo F, Yu X, Zhang W, Li J, Zhao D, Xu D, Gong Q, Liao J, Yang H, Hou W, and Zhang Y. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. The Lancet 2020; 395:809-815.
16. Zeng H, Xu C, Fan J, Tang Y, Deng Q, Zhang W, and Long X. Antibodies in Infants Born to Mothers With COVID-19 Pneumonia JAMA 2020; doi:10.1001/jama.2020.4861


image006.jpg
15/May/2020

Prenatal Diagnosis,nje nga revistat me prestigjioze ne fushen e diagnozes prenatale, ka publikuar se fundmi- duke i dedikuar hapesiren e kopertines – nje studim prospektiv te ndermarre nga Skuadra Kerkimore e Grupit GENOMA ne vleren klinike te testit PrenatalSafe® Karyo 

Qellimi i Studimit

Qellimi i studimit ishte vleresimi i vleres klinike te PrenatalSAFE® Karyo test (qe e shtrin analizen ne te gjithe kromozomet duke dedektuar njeheresh anomalite kromozomale numerike dhe strukturale) krahasuar me NIPT-et tradicionale (te cilat kufizojne analizimin e vetem 5 kromozomeve: 21, 18, 13, X dhe Y), dhe ne te njejten kohe, te vleresohet influenca ne rritjen e sensitivitetit dhe specificitetit te testit. Studimi u krye ne mostra klinike.

Metoda dhe material

Ne studim, u rekrutuan 12.114 gra shtatezena (njeheresh te perfshira shtatezanite me risk te larte dhe te ulet)te cilat iu nenshtruan kontrollit me testin prenatal jo invaziv te anomalive numerike te zakonshme ne shtatezani (Trizomia 21, Trizomia 18, Trizomia 13 dhe anomalite e kromozomeve X dhe Y), nepermjet analizimit te ADN-se se lire fetale qarkulluese (cfDNA).

Mostrat e gjakut te mbledhura nga grate shtatezena u analizuan,me nje NIPT tradicional per kerkimin e anomalive numerike te 5 kromozomeve, gjithashtu edhe me nje teknologji te kontrollit te gjere te gjenomes per te dedektuar anomali numerike dhe kromozomale te gjithe kariotipit (te gjitha kromozomeve) , p.sh me teknologjine e perdorur nga GENOMA per testin PrenatalSAFE® Karyo.

Rezultatet e Perfituara

Testi PrenatalSAFE® Karyo lejoi identifikimin e 18/169 (10.7%) shtatezanive me anomali kromozomale me rendesi klinike qe nje NIPT tradicional nuk arriti ti identifikonte, 12 (7.4%) prej te cilave mund te perfundonin me lindjen e femijeve me çrregullime kromozomale. Te dhenat e ketij studimi demostruan vleren klinike te testit PrenatalSAFE® Karyo i cili krahasuar me NIPT-et tradicionale, e rrit sensitivitetin nga 92.64% ne 100% (p<0.001). Me tutje, rezultatet treguan qe pamvaresisht sensitivitetit te rritur te arritur me nje nivel kontrolli te kariotipit fetal , specificiteti i testit nuk u rrit ne menyre sinjifikative, me nje zhvendosje vetem te 0.1% nga specificiteti i NIPT-eve tradicionale (99.77% vs 99.87%, p=0.064).

Anomalite kromozomale me rendesi klinike , qe nuk dedektohen nga kontrolli konvencional i AND-se se lire fetale, duek rezultuar potencialisht ne lindjen e femijeve me anomali kromozomale , eshte konsideruar si falls negative. § Nje vlere P- me e vogel se 0.05 eshte konsideruar te indikoje sinjifikance statistikore

Konkluzion

Duke nenvizuar rendesine e kontrollit prenatal te kariotipit te plote fetal, studimi konfirmoi perdorshmerine e kesaj metode te re jo vetem per te dedektuar anomalite numerike ne te gjitha kromozomet e fetusit, por veçanerisht per kerkimin e anomalive strukturale (delecioneve dhe dublikacioneve), mundesisht vetem me teknologjine e fundit me rezolucion te larte, siç eshte ajo e perdor ne testin PrenatalSAFE® Karyo.


blog1.png
05/May/2020

Olga, nena e Maksimit degjoi per here te pare per ruajtjen e gjakut te kordonit umbilikal 7 vite me pare kur ajo po priste te vinin ne jete dy binjaket. Ajo menjehere vendosi te ruaje kete material biologjik te çmuar per femijet e saj.
Olga jeton ne Ukraine, dhe ajo zgjodhi nje banke private te ruajtjes se gjakut te kordonit umbilikal. Lindja ishte e veshtire, por Olga arriti te sillte ne jete dy femije te shendeteshem: femija i pare, Svetlana dhe femija i dyte, djali Maksim.
Ne momentin e lindjes, doktoret nuk evidentuan asnje anomali tek femijet. Por pas disa muajsh ishte e qarte qe djali, Maksimi, ishte nje femije shume i veshtire: ai qante shpesh , nuk ushqeheshe mire, dhe me veshtiresi flinte naten. Ne fillim, mjeket e diagnostikuan Maksimin me spazma te stomakut qe zgjasnin aftesine e tij per te proçesuar ushqimin. Por ai nuk iu pergjigj trajtimit dhe vetem kur ai u be 3 vjeç mjeket kuptuan qe femija vuante nga intolerance nga laktoza. Nje diete e posaçme permiresoi menjehere mireqenien e Maksimit.
Por ne moshen 3 vjeç simptoma te reja u shfaqen te cilat e friksuan shume mamane e Maksimit. Femija nuk fliste akoma, me veshtiresi njihte nenen dhe babain e tij, nuk mund te perqendroheshe dhe nuk pergjigjeshe kur te tjeret flisnin me te.
Olga shprehet ‘’ Pas nje serie te gjate ekzaminimesh, mjeket arriten ne nje diagnoze paraprake : çrregullim i spektrit te autizmit. Ne menyre pasuese, ne listen e semundjeve te mundshme u shtuan disartria, alalia ,ekolalia dhe demtimi konjitiv, me fjale te tjera semundje te shoqeruara me demtime te funksioneve te larta mendore . Sigurisht, eshte e veshtire te mjekohet nje femije pa nje diagnoze specifike, por une ndoqa te gjitha udhezimet e mjekeve’’.
Ne nje perpjekje per te permiresuar gjendjen e tij, Maksimi ne menyre te perseritur iu nenshtrua terapive te dizenjuara per te stimuluar trurin e tij. Keto perfshinin mikro-polarizimin (trajtim me nje rryme elektrike te vogel), korrektimin bio-akustik (pacienti degjon valet e trurit te tij te konvertuara ne tinguj), gjithashtu dhe terapi medikamentoze me substance neuropeptide active (psikostimulant)
Asnjera nga keto terapi nuk krijuan nje ndryshim. Familja e Maksimit te vogel e kishin shume te veshtire te menaxhonin sjelljen e tij.’’ Isha duke humbur zemren time. Simptomat e autizmit sa vinin dhe beheshin me evidente. Femija nuk komunikonte me femijet e tjere, mesuesit ne kopesht nuk mund te perfshinin ate ne anje aktivitet, dhe une dhe bashkeshorti im  duhej te qendronim ne izolim te vazhdueshem bashke me femijet tone”
Olga dhe bashkeshorti i saj e kishin te veshtire te shmangnin vemendjen e shtuar nga te huajt per shkak te nevojave special te djalit te tyre. Madje edhe nje vizite rastesore ne ndonje lokal shnderrohej ne nje sfide te vertete per prinderit. Prandaj ato e transferuan familjen e tyre ne nje shtepi jashte qytetit, larg njerezve.
Ne Ukraine, mbi 4000 njerez me autizem jane te regjistruar zyrtarisht, por grupet e advokacise qe ky nuk eshte me pak se numri i vertete. ‘’ Une, vete isha e angazhuar ne mirerritjen dhe edukimin e djalit tim, por une nuk e braktisa shpresen e kurimit te kesaj semundjeje te tmerrshme per t’i dhene atij nje jete te plote e te lumtur. Ne kerkim te vazhdueshem per metoda te reja te trajtimit te autizmit, ne mediat sociale , une ndesha nje leksion ne video te nje mjeku obsteter qe fliste per qelizat staminale si trajtim per autizmin”. Olga kujtohet. Duke kuptuar qe ndoshta gjaku i kordonit umbilikal te djalit te saj mund te ndihmoje, Olga menjhere telefonon banken private te gjakut te kordonit umbilikal ku gjendeshe kampioni biologjik i ruajtur, per te pyetur rreth gjendjes se ruajtjes te gjakut te kordonit te femijeve te saj.
“Me kujtohet qe nuk doja t’i zbuloja familjes qellimin e perdorimit te qelizave staminale, sepse isha e sigurte qe familja ime do te angazhoheshe ne kerkimin e nje doktori dhe terheqjen e materialit. Por ishte banka e gjakut te kordonit qe me shpjegoi te gjitha aspektet. me mundesoi nje liste te spitaleve dhe me mbeshteti ne çdo hap. Une madje nuk e di nese mund te nisja trajtimin e femijes tim kaq shpejt pa asistencen dhe mbeshtetjen e specialisteve te bankes se gjakut te kordonit umbilikal. Brenda disa javesh, djalin tim e derguam ne spital, dhe banka e gjakut te kordonit e dergoi gjakun e kordonit te tij pa asnje kosto. Ne ishim shume nervoz, por trajtimi rezultoi i suksesshem dhe djali yne ndjehej mire.”Ne diten e dyte pas trajtimit me qelizat staminale te gjakut te kordonit te vet, sjellja e Maksim ndryshoi dhe ai filloi te belbezoje. Madje edhe nena e tij ishte e surprizuar por ndryshime te metejshme ishin edhe me te dukshme. “Brenda disa javesh Maksim filloi te perqendroje syte e tij, te degjoje bisedat e te tjereve dhe te perpiqet te flase”, Olga kujtohet qe Maksim u apasionua ndaj librave per ngjyrosje dhe filloi te studioje alfabetin. Por Olga besoi vertete ne rezultatet e terapise me qeliza staminale kur ajo degjoi nga djali i saj fjalen e shume pritur ‘’Mama’’. Se fundmi, Maksim i eshte nenshtruar nje terapie tjeter me qeliza staminale. Kete here mjeket perdoren gjakun e kordonit umbilikal te motres se tij. Rezultatet ishin te mahnitshme serisht. Fale aftesive te fituara, Maksim dhe motra e tij tashme ndjekin shkollen. Sigurisht eshte e veshtire per te ,te qendroje i ulur ne te gjitha oret e mesimit por atij i pelqen te mesoje. Mesuesit e tij jane te lumtur te ndajne historine e perparimit te tij dhe etjes per njohuri. Olga, me zerin e saj qe dridhet kujtohet qe ajo ndjeu nje thirrje kur situate dukej e pashprese. “Une isha e friksuar qe jeta ime do te qendronte ashtu pergjithmone- te qenit mama dhe jo mama ne te njejten kohe.Isha e frikesuar qe nuk do te isha ne gjendje te lumturohesha per sukseset e vajzes time, nderkohe qe djali im vuante. Dhe tani une jam e sigurte qe ne jemi ne gjendje te perballojme te gjitha veshtiresite! Dhe familja jone do te jete e lumtur! Nese do mundeshe do te therrisja nga çatia e shtepise qe qelizat staminale bejne mrekulli!”Olga dhe bashkeshorti i saj po planifikojne te rrisin familjen e tyre dhe definitivisht te ruajne gjakun e kordonit umbilikal per te mbrojtur te ardhmen e femijeve te tyre. Per te mesuar me shume rreth ruajtjes se gjakut te kordonitStemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
StemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
KONTAKT


Adresa

Rr.Shyqyri Berzolli, Residenca Intercosat
Shkalla A,Ap.13A, 1001,Tirana, Albania
FACEBOOK
INSTAGRAM