Korriku,muaji i ndergjegjesimit te ruajtjes se kordonit umbilikal

Korriku,muaji i ndergjegjesimit te ruajtjes se kordonit umbilikal

July 6, 2020 by Dorela Kroni
baby-drinking-from-bottle-on-the-beach-1440x430-1-1200x358.jpg

Muaji Korrik eshte Muaji i Ndergjegjesimit per Gjakun e Kordonit Umbilikal! Ne kemi hartuar pergjigje ndaj disa pyetjeve me te zakonshme rreth mjkesise regjenerative dhe arsyes perse ruajtja e qelizave staminale te te porsalindurit eshte nje investim kaq I mire per shendetine familjes suaj.

Çfare eshte mjekesia regjenerative! Perse degjoj gjithnje e me shpesh te flitet rreth saj?

Mjekesia regjenerative eshte nje fushe e shkences qe ka per qellim rivendosjen ose stabilizimin e funksionit normal te trupit. E thene thjeshte, ajo perfshin riparimin e qelizave te demtuara..

Qelizat staminale luajne nje rol shume te rendesishem ne mjekesine regjenerative. Ne fakt tashme kane filluar mbi 500 studime klinike  te eprdorimit te qelizave staminale te te porsalindurit per mjekesine regjenerative1,2

Perse qelizat staminale te te porsalindurit?

Sepse ato mund te migrojne ne vendet e demtimit , te ulin inflamacionin dhe te sherojne indet e demtuara3

Kjo eshte e rendesishme sepse shume semundje qe prekin njeheresh femijet dhe te rriturit besohet te jene te lidhura me inflamacionin e sistemit imunitar.

Ne shohim nje te ardhme ku qelizat staminale te te porsalindurit mund te eprdoren ne metoda te reja per proçedura si terapia gjenike dhe reduktimin e demtimit te organeve dhe indeve te shkaktuar nga mosha , semundjet kronike apo traumat..4,5,6

A jane perdorur tashme qelizat staminale te te porsalindurit?

Gjaku i kordonit umbilikal eshte zbuluar perpara 30 vitesh si nje burim  jete shpetues I qelizave staminale te perdorura per kurimin e disa llojeve te kancerit dhe çrregullimeve te trasheguara.Kjo terapi mbeshtetet ne perdorimin e qelizave staminale me pershtateshmeri te pjesshme ose te plote per nje transplant te palces se kockave kurues per nje semundje te caktuar!

Ne pergjithesi, sa me e larte pershtatshmeria aq me i larte rezultati i fituar.Ne varesi te semundjes se trajtuar , mjeku mund te vendose te perdore qelizat staminale te vete femijes (autolog) ose mund te preferoje te perdore qelizat e nje donator ,qe mund te jete vellai/motra i femijes.

Nje transplant i kordonit umbilikal eshte nje vendim i rendesishem per familjet. Por thuajse 100% e familjeve qe vendosin te ruajne qelizat staminale e bejne kete me qellim perdorimi ne mjekesi regjenerative nese do te nevojitet ne te ardhmen.

 

 

A qendrojne te mira pergjithmone qelizat staminale?

Nderkohe qe askush nuk mund te ndaloje kohen (te pakten çfare njihet deri tani), kriopreservimi mund te ndaloje akrepat e ores ne qelizat staminale te te porsalindurit. Nisur nga i gjithe informacioni i disponueshem derime tani, besohet qe qelizat staminale ne ruajtje te posaçme mund te ruhet pafundesisht.7

A eshte ruajtja e qelizave staminale te te porsalindurit nje menyre per te investuar ne shendetin e ardheshem te familjes?

Ndersa kerkimet vazhdojne , dhe metodat e transplantimit behen gjithnje me efektive dhe nese dhe kur me shume perdorime do te zbulohen, qelizat staminale te femijes suaj jo vetem do te ruajne vleren e tyre sot por me shume mundesi do te behen me te vlefshme ne te ardhmen.

Perse? Sepse ju po ruani mbeshtetur ne zhvillimet e nje fushe te tere kerkimore dhe shkencore.

Per shembull, ne saje te zbulimeve ne mjekesine regjenerative,studiuesit po perdorin qeliza staminale te te porsalindurit sin je burim materiali per aplikime te avancuara si imunoterapia ec ila synon te rivendose ose permiresoje si sistemi imunitar pergjigjet ndaj semundjeve.

Nje shembull tjeter? Qelizat T regulatore nga kordoni umbilikal mund te perdoren per te trajtuar semundje autoimune si Diabeti i Tipit 1.8,9 Gjithashtu , qelizat Natural Killer (NK) dhe qelizat CAR-T cells kane efekte anti- tumorale dhe mund te ndihmojne ne trajtimin e tumoreve.10

Tashme jane mbi 80 aplikime te aprovuara te qelizave staminale te gjakut te kordonit umbilikal ne transplantet e qelizave staminale. Gjithsesi ne besojme qe perdorimet do te rriten fushen e mjekesise regjenerative, veçanerisht qe nga viti i kaluar u vrojtua qe terapite qelizore perbenin rreth 20% te gjithe studimeve klinike te mjekesise regjenerative .

Perse jane studiuar qelizat staminale te te porsalindurit per çrregullimet e shoqeruara me COVID-19?

Qelizat staminale te te porsalindurit  mund te ndihmojne te rregullojne inflamacionin dhe te stimulojne riparimin e indit, per kete arsye ato po behen te vlefshme per te trajtuar simptomat respiratore si rezultat i demtimit akut te mushkerise,perfshire demtim nga semundja e rende e COVID-19

Qelizat staminale mezenkimale (MSCs) qe gjenden ne kordonin umbilikal jane perdorur me sukses ne shume studime klinike per trajtimin e semundjeve te mushkerive me rezultate inkurajuese, shume kohe perpara se te fillonte pandemia COVID-19.

Nese shohim ne te ardhmen,keto  karakteristika anti-inflamatore mund te kene edhe me shume perdorime.Studiuesit besojne qe shume semundje, veçanerisht ato te shoqeruara me plakjen, jane te lidhura me disfunksionin  e sistemit imunitar. Duke qene se terapite me qelizat staminale te te porsalindurit mund te ndihmojne ne keto semundje , ruajtja e tyre sot nenkupton qe ju mund te perfitoni nga zhvillimet e kerkimeve shkencore te mevonshme!

Si mund t’i ruaj qelizat staminale te femijes tim ne banken Vita 34?

Fare thjeshte! Nga java e 32-te e shtatzanise ndiqni keto hapa te thjeshte::

  1. Kontakto StemGen Partners dhe konsultohu me stafin mjekesor te klinikes duke telefonuar ne 00355 692629620
  2. Keshille: Perdor kodin: KORRIK1 per te perfituar nga ofertat e muajit Korrik!
  3. Nenshkruani kontraten e ruajtjes se Gjakut te Kordonit Umbilikal dhe/ose indit te kordonit umbilikal dhe pajisuni me kitin tuaj unik te mbledhjes dhe transportimit te qelizave
  4. Merrni me vehte kitin ne maternitet ne diten tuaj te rendesishme te lindjes
  5. Telefononi StemGen Partners pasi te kete perfunduar lindja dhe kiti te jete gati me kampionin tuaj biologjik te mbledhur nga mjeku/mamia juaj
  6. Besojini StemGen Partners pjesen tjeter te proçesit.Ju do te kontaktoheni kur raporti i detajuar i analizes se kampionit tuaj te jete gati dhe mostra te jete vendosur ne ngrirje afatgjate

 

Referenca:

  1. clinicaltrials.gov 2. Verter F, Couto PS, Bersenev A. A dozen years of clinical trials performing advanced cell therapy with perinatal cells. Future Sci OA. 2018;4(10):FSO351. doi:10.4155/fsoa-2018-0085  3. Citation: Meier C, Middlelanis J, Wasielewski B, et al. Spastic paresis after perinatal brain damage in rats is reduced by human cord blood mononuclear cells. Pediatr Res. 2006;59:244-249.  4. Couto PS, Bersenev A, Verter F. The first decade of advanced cell therapy clinical trials using perinatal cells (2005/2015). Regenerative Medicine. 2017;12(8):953-968. doi:10.2217/rme-2017-0066.  5. Williams DA, Moritz T. Umbilical cord blood stem cells as targets for genetic modification: new therapeutic approaches to somatic gene therapy. Blood cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7749118. Published 1994. Accessed March 9, 2020.  6. Chen HK, Hung HF, Shyu KG, et al. Combined cord blood stem cells and gene therapy enhances angiogenesis and improves cardiac performance in mouse after acute myocardial infarction. European journal of clinical investigation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16269017. Published November 2005. Accessed March 9, 2020.  7. Broxmeyer HE, Lee MR, Hangoc G, et al. Hematopoietic stem/progenitor cells, generation of induced pluripotent stem cells, and isolation of endothelial progenitors from 21- to 23.5-year cryopreserved cord blood. Blood. 2011;117(18):4773-7.  8. Haller, M.J. et al. Autologous umbilical cord blood transfusion in young children with type 1 diabetes fails to preserve C-peptide. 2011 Diabetes Care 34, 2567–2569.  9. Haller, M.J. et al. Autologous umbilical cord blood infusion followed by oral docosahexaenoic acid and vitamin D supplementation for C-peptide preservation in children with Type 1 diabetes. 2013. Biol. Blood Marrow Transplant. 19, 1126–1129.  10. Herrera L, Santos S, Vesga MA, et al. Adult peripheral blood and umbilical cord blood NK cells are good sources for effective CAR therapy against CD19 positive leukemic cells. Sci Rep. 2019;9(18729). doi:10.1038/s41598-019-55239-y  11. Srivastava AK, Prabhakara KS, Kota DK, Bedi SS, Triolo F, Brown KS, et al. Human umbilical cord as a source of multiple potential therapeutics to treat experimental traumatic brain injury. Annual Meeting of the American Society of Gene and Cell Therapy 2018.  12. Sutton MT, Kaur S, Brown KS, Skiles ML, Folz MA, Caplan AI, et al. Anti-inflammatory therapeutic development and optimization of umbilical cord tissue derived mesenchymal stem cells. Journal of Stem Cell Research and Therapy n.d.;8:435.  13. Prabhakara, K, Caplan, H, Brown KS et al. Evaluating umbilical cord tissue-derived MSC populations for immunopotency using multiparametric non-radioactive lymphocyte proliferation assays. Presented at the International Society of Cellular Therapies.

 


StemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
StemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
KONTAKT


Adresa

Rr.Shyqyri Berzolli, Residenca Intercosat
Shkalla A,Ap.13A, 1001,Tirana, Albania
FACEBOOK
INSTAGRAM