qeliza staminale Archives - StemGen Partners

Copy-of-Revival-Flyer-Made-with-PosterMyWall-2.jpg
25/Sep/2020

KONFERENCA I-RE MULTIDISIPLINARE
“QELIZAT STAMINALE,KRIOPRESERVIMI DHE TERAPITE E AVANCUARA”
● 24 TETOR 2020, ORA 9.00 – 17.00
Eventi organizohet simultan ne salle(Hotel Plaza) dhe ne platforme ZOOM
● NE PROCES AKREDITIMI NE QKEV
● PJESËMARRJA:
PROFESIONISTE : 1500 Lekë
STUDENTË: 700 Lekë
 Nje event i larte shkencor me nje panel ekspertesh vendas dhe nderkombetare ne fusha te ndryshme te aplikimit mjekesor.
✅Qellimi i ketij eventi eshte shkembimi i eksperiencave dhe hulumtimeve ndermjet eksperteve ne sektorin e shendetesise rreth teknikave te avancuara ne: Perfitimin,procesimin,ruajtjen afatgjate te qelizave staminale ne bankat e gjakut.
✅Modelet e Bankave dhe Roli i tyre.
✅Mundesite e diteve te sotme per ruajtjen e fertilitetit.
✅Potenciali dhe Aplikimet e qelizave staminale ne patologji te njohura kronike dhe progresive(Neurodegjenerative,Diabet Tip
     1,osteoartrite,kardiologjike,onkohematologjike dhe pediatrike)
✅Perditesimi i te rejave ne terapite e avancuara duke sjell ne vemendjen e profesionisteve te shendetetit evolucionin qe po ndodh ne menaxhimin e pacientit.
Organizuar nga SHOQATA MJEKESORE MAYA, me mbeshtetjen e STEMGEN PARTNERS
Linku Eventit:
https://www.facebook.com/events/1037239440073898/
PROGRAMI SHKENCOR ,24 TETOR 2020
Ora                    Tema
09.00 – 09.20     Fjala e Hapjes (Prof.Dr. Anila Godo, Shefe e Sherbimit te Pediatrise Onkohematologjike,QSU ”Nene Teresa”)
09.30 – 10.00     Impakti i Terapive te Reja ne Shendetin Publik ( Lektor : MSc.Indrit Seferi,Shendet Publik,President Shoqata Mjekesore MAYA)
                          Sesioni ”KRIOPRESERVIMI DHE RUAJTJA E QELIZAVE STAMINALE”
10.05 – 10.35     Qelizat Staminale dhe Terapite Qelizore.Roli i Bankes se Gjakut.(Lektor: D.SH.M ,Prof.Asoc.Transfuziologe Irena Seferi,
                          Qendra Kombetare e Transfuzionit te Gjakut, Nen-Drejtor QKTGJ,Presidente e Shoqates se
                          Transfuziologeve te  Shqiperise)
10.40 –  11.10    Me shume se 20 vite Ruajtje e Gjakut te Kordonit ne Gjermani.Nje histori suksesi e Bankes se Gjakut te Kordonit,Vita 34.
                          (Lektore: D.SH.M Josephin Zschaler,Vita 34,Gjermani)
11.15 – 11.45    Ruajtja afat-gjate e materialeve biologjike perinatale dhe roli i tyre ne terapite qelizore te gjenerates se re dhe mjekesine e
                          personalizuar. (Lektore: Dr.MSc.Dorela Kroni,Qendra Kombetare e Transfuzionit te Gjakut.Drejtor Ekzekutiv StemGen Partners)
11.50 – 12.30     PUSHIM
                         SESIONI: POTENCIALI I QELIZAVE STAMINALE NE MJEKESINE REGJENERATIVE DHE NE MJEKESINE
                          RIPRODHUESE 
12.30 – 13.00    Ruajtja e Fertilitetit.Çfare opsionesh kane femrat sot? (Lektor:Prof.Dr Orion Gliozheni, Obstetrike,Gjinekologji,Sterilitet,Shef i
                          Sherbimit te Obstetrike-Gjinekologjise ne SUOGJ ”Koco Gliozheni”)
13.05 – 13.35    Extraction of Blood Mesenchymal Stem Cells With The Low Speed Centrifugation Concept. A paradigm Shift for
                          regenerative medicine (Lektor: Prof.Dr.Joseph Choukroun,Anestezist,Menaxhimi i Dhimbjes,Specialist ne Inxhinieri
                          Indore,Krijues i teknikes se PRF.President i Kongresit SYFAC,lektor nderkombetar,NICE,FRANCE)
13.35 – 14.10     Trajtimi me Qeliza Staminale ne Neurologji (Lektor: Prof,Dr.Jera Kruja , Shefe Sherbimit te Neurologjise,QSU ”Nene Tereza”
14.15 – 14.45     Hulumtimi me qelizat staminale ne Diabetin e Tipit 1 (Lektore : D.SH,M Dorina Ylli, Endokrinologe,Hulumtuese ne Qendren
                          Spitalore MEDSTAR Washington)
                          SESIONI : QELIZAT STAMINALE HEMATOPOIETIKE.APLIKIMET DHE HULUMTIMET E REJA
14.50 – 15.10     Diferencimi endotelial i qelizave staminale mezenkimale nga palca e kockave permes VEGF-D ( Lektor: Prof.Dr.Edvin
                          Prifti,Kirurg Kardio-Torakal,Shef i Sherbimit te Kardiokirurgjise ne QSU ”Nene Tereza”
15.15 – 15.45     Qelizat Staminale Hematopoietike.Burimet dhe Aplikimet ne Semundjet e Gjakut (Lektor: Dr.AdelA
                          Perolla,Prof.As,Hematologji,QSU ”Nene Tereza”
15.50 – 16.20     Transplanti me Qeliza Staminale ne Semundjet Pediatrike Onkohematologjike.Hulumtimi i gjakut te kordonit umbilikal.
                          (Lektor: Prof.Dr.Donjeta Bali,Pediatre Onkohemato,QSU ”Nene Teresa”
16.25 – 17.00     Konkluzione dhe Fjala Falenderuese
 

types-of-cancer-treatment-1600x700-1-1200x525.png
03/Sep/2020

Leuçemia dhe Qelizat Burimore (Staminale)

Leuçemia ishte një nga sëmundjet e para që u trajtua me transplant të qelizave burimore.Kur sëmundja është e rëndë dhe duhet të mjekohet me kimioterapi, një transplant i qelizave burimore mund të përdoret për të zëvendësuar qelizat kanceroze brenda palcës së eshtrave dhe për t’i zëvendësuar ato me qeliza jo-malinje që përbëjnë gjakun.

Transplantet e qelizave burimore janë intensive dhe mund t’i lënë pacientët të prekshëm nga infeksioni dhe komplikimet e tjera, ato konsiderohen vetëm kur kimioterapia me dozë standarde nuk arrin të shkatërrojë leuceminë. Sidoqoftë, transplantimet e qelizave burimore hematopoietike janë provuar veçanërisht të dobishme për trajtimin e llojeve të caktuara të leuçemisë akute.

Gjaku i kordonit kërthizor (umbelikal) është një burim i qelizave staminale me premtime të mëdha për të sëmurët nga leuçemia.

Qelizat burimore të gjakut të kordonit përputhen më lehtë me pacientët sesa qelizat burimore të palcës kockore dhe me më pak se 50% të pacientëve që kanë nevojë për transplant të qelizave burimore në gjendje të gjejnë një donator të palcës kockore; qelizat burimore nga gjaku i kordonit mund të ofrojnë një rrugë shpëtimi.

Në kohën e studimeve ka 1422 prova klinike që hetojnë aplikimin e qelizave burimore për të trajtuar këtë gjendje sic është leuçemia .

George Norton, Leuçemia Limfoblastike Akute

George Norton, 37 vjec, punon menaxher strategjie per kontent webi, jeton ne  Streatham,Londren Jugore, me gruan e tij  Mariacristina, 37 vjec, e cila eshte asistente marketingu dixhital , dhe te birin Emanuele, 8 muajsh.Ne vitin 2005, George Norton u diagnostikua me një formë të kancerit në gjak të quajtur Leuçemia Akute Limfoblastike (ALL) dhe menjehere iu nenshtrua kimioterapise se ndjekur nga imunoterapia.

Por ne vitin 2014 George pati rikthim te semundjes. Dr.Anne Parker ,specialistja hematologjise qe ndoqi gjendjen e George u shpreh qe shanset qe nje pacient qe vuan me Leucemi Akute Limfoblastike,te mbijetoje pas rikthimit te semundjes jane vetem 3% . Nje transplant nga nje dhurues i pershtateshem, i jep pacientit nje sistem imunitar te ri duke vrare efektivisht qelizat leucemike te mbetura.

George u takua rastesisht nje dite me njeriun qe do te ishte shpetimtari i  tij, dhuruesi i qelizave burimore,Tim. Ne Mars 2014  George mori një kimioterapi të ndjekur nga një transplantim i qelizave burimore te dhuruara nga Tim. Procesi i infuzionit te qelizave zgjati 20 minuta. Duke qene se sistemi imunitar i George ishte i kompromentuar, nevojitej qe ai te qendronte i izoluar nga cdo kontakt me njerezit per 100 dite per te reduktuar rrezikun e infeksionit.

Qëllimi i transplantit ishte krijimi i një sistemi imunitar të ri, të shëndetshëm për të luftuar kancerin dhe për të vrarë çdo qelizë leuçemie në trup.Që atëherë, George ka një jetë të shëndetshme pa leuçemi.

https://www.dailymail.co.uk/health/article-7674229/Patients-reveal-reaped-remarkable-benefits-stem-cells.html


Stem-cell-cardiology-heart.jpg
27/Aug/2020

Çfare jane Difektet e lindura te Zemres?

Difektet e lindura te zemres jane prezente ne lindje dhe mund te prekin strukturen e zemres se bebes dhe menyren si zemra e tij/saj punon. Ato mund te prekin menyren si qarkullon gjaku permes zemres per ne pjesen tjeter te trupit. Difektet e Lindura te Zemres mund te variojne ne te moderuara( si nje vrime e vogel ne zemre) dhe te renda (mungesa ose formimi i pamjaftueshem i pjeseve te zemres)

Rreth 1 ne 4 femije te lindur me difekte te zemres kane nje Difekt Kritik (qe gjithashtu njihet si difekt kongenital kritik i zemres).1 Bebet me nje difekt kritik u nevojitet kirurgji ose procedura te tjera ne vitet e para te jetes..

Kjo pyetje eshte subjekt i fazes se dyte te nje studimi aktual qe po kryhet ne Spitalin Pediatrik te Los Anxhelos,Kolorado,Minesota,Oklahoma dhe Filadelfia, sikurse edhe ne Kliniken Mayo ne Rocester dhe ne Kliniken Ochsner ne Nju Orleans 1 .

Studimi i Hapur ,jo i randomizuar,multicentrik ekzaminon efektet e injektimit te qelizave mononukleare nga gjaku i kordonit umbilikal ne muskulin e zemres te pacienteve me sindromen e hipoplazise se majte te zemres(HLHS). Ne kete sindrome,ventrikuli i majte eshte shume i pazhvilluar. Ne te njejten kohe, valvula korresponduese e zemres eshte shume e ngushtuar ose e mbyllur. Pacientet e prekur vuajne nga cianoza,shkurtimi i frymarrjes,lodhje e shpejte dhe nese nuk trajtohet,ka nje reduktim te larte te mbijeteses. 2 .

QELLIMI KRYESOR I STUDIMIT

Studimi do te trajtoje 100 te porsalindur dhe femije me Sindrome te Hipoplazise se majte te zemres te grupmoshes deri 8 muaj. Ne grupin e dyte te trajtimit, pacientet e vegjel i nenshtrohen nje operacioni te zakonshem te zemres (grupi i kontrollit, operacion Norwood 2 me anastomoze te venes kava superior me arterien pulmonare te djathte) ose e njejti tip i operacionit ne zemer i mbeshtetur nga injeksione intramiokardiake te qelizave mononukleare nga gjaku i kordonit umbilikal vetjak(Grupi i Trajtimit)

Objektivi primar i studimit ishte te permiresohej kapaciteti hedhes i ventrikulit te djathte pas nderhyrjes kirurgjikale. Objektivat sekondar jane percaktimi i kohezgjatjes se diteqendrimit ne spital dhe observimi i parametrave te ndryshem jetesor sikurse shtimi ne peshe, ritmi i zemres,saturimi i oksigjenit te gjakut ne ted y grupet e pacienteve pas operimit. Studimi ka filluar ne Prill 2019 dhe pritet te perfundoje ne Shkurt 20261

Referenca

 ClinicalTrials.gov. NCT03779711: Intramyocardial Injection of Autologous Umbilical Cord Blood Derived Mononuclear Cells During Surgical Repair of Hypoplastic Left Heart Syndrome (AutoCell-S2) .https: //clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03779711? Term = NOT + peripheral & recrs = abdf & intr =% 22cord + blood% 22 & rank = 37. Accessed February 13, 2020.

2 Weyand M, Kececioglu D, Schulze-Everding A, et al. The surgical treatment options for hypoplastic left heart syndrome. Dtsch Arztebl International. 1998; 95 (37): A-2256. https://www.aerzteblatt.de/int/article.asp?id=13039.

https://www.vita34.de/aerzte/autologes-nabelschnurblut-als-grundlage-zur-behandlung-von-herzfehlern/

 


baby-drinking-from-bottle-on-the-beach-1440x430-1-1200x358.jpg
06/Jul/2020

Muaji Korrik eshte Muaji i Ndergjegjesimit per Gjakun e Kordonit Umbilikal! Ne kemi hartuar pergjigje ndaj disa pyetjeve me te zakonshme rreth mjkesise regjenerative dhe arsyes perse ruajtja e qelizave staminale te te porsalindurit eshte nje investim kaq I mire per shendetine familjes suaj.

Çfare eshte mjekesia regjenerative! Perse degjoj gjithnje e me shpesh te flitet rreth saj?

Mjekesia regjenerative eshte nje fushe e shkences qe ka per qellim rivendosjen ose stabilizimin e funksionit normal te trupit. E thene thjeshte, ajo perfshin riparimin e qelizave te demtuara..

Qelizat staminale luajne nje rol shume te rendesishem ne mjekesine regjenerative. Ne fakt tashme kane filluar mbi 500 studime klinike  te eprdorimit te qelizave staminale te te porsalindurit per mjekesine regjenerative1,2

Perse qelizat staminale te te porsalindurit?

Sepse ato mund te migrojne ne vendet e demtimit , te ulin inflamacionin dhe te sherojne indet e demtuara3

Kjo eshte e rendesishme sepse shume semundje qe prekin njeheresh femijet dhe te rriturit besohet te jene te lidhura me inflamacionin e sistemit imunitar.

Ne shohim nje te ardhme ku qelizat staminale te te porsalindurit mund te eprdoren ne metoda te reja per proçedura si terapia gjenike dhe reduktimin e demtimit te organeve dhe indeve te shkaktuar nga mosha , semundjet kronike apo traumat..4,5,6

A jane perdorur tashme qelizat staminale te te porsalindurit?

Gjaku i kordonit umbilikal eshte zbuluar perpara 30 vitesh si nje burim  jete shpetues I qelizave staminale te perdorura per kurimin e disa llojeve te kancerit dhe çrregullimeve te trasheguara.Kjo terapi mbeshtetet ne perdorimin e qelizave staminale me pershtateshmeri te pjesshme ose te plote per nje transplant te palces se kockave kurues per nje semundje te caktuar!

Ne pergjithesi, sa me e larte pershtatshmeria aq me i larte rezultati i fituar.Ne varesi te semundjes se trajtuar , mjeku mund te vendose te perdore qelizat staminale te vete femijes (autolog) ose mund te preferoje te perdore qelizat e nje donator ,qe mund te jete vellai/motra i femijes.

Nje transplant i kordonit umbilikal eshte nje vendim i rendesishem per familjet. Por thuajse 100% e familjeve qe vendosin te ruajne qelizat staminale e bejne kete me qellim perdorimi ne mjekesi regjenerative nese do te nevojitet ne te ardhmen.

 

 

A qendrojne te mira pergjithmone qelizat staminale?

Nderkohe qe askush nuk mund te ndaloje kohen (te pakten çfare njihet deri tani), kriopreservimi mund te ndaloje akrepat e ores ne qelizat staminale te te porsalindurit. Nisur nga i gjithe informacioni i disponueshem derime tani, besohet qe qelizat staminale ne ruajtje te posaçme mund te ruhet pafundesisht.7

A eshte ruajtja e qelizave staminale te te porsalindurit nje menyre per te investuar ne shendetin e ardheshem te familjes?

Ndersa kerkimet vazhdojne , dhe metodat e transplantimit behen gjithnje me efektive dhe nese dhe kur me shume perdorime do te zbulohen, qelizat staminale te femijes suaj jo vetem do te ruajne vleren e tyre sot por me shume mundesi do te behen me te vlefshme ne te ardhmen.

Perse? Sepse ju po ruani mbeshtetur ne zhvillimet e nje fushe te tere kerkimore dhe shkencore.

Per shembull, ne saje te zbulimeve ne mjekesine regjenerative,studiuesit po perdorin qeliza staminale te te porsalindurit sin je burim materiali per aplikime te avancuara si imunoterapia ec ila synon te rivendose ose permiresoje si sistemi imunitar pergjigjet ndaj semundjeve.

Nje shembull tjeter? Qelizat T regulatore nga kordoni umbilikal mund te perdoren per te trajtuar semundje autoimune si Diabeti i Tipit 1.8,9 Gjithashtu , qelizat Natural Killer (NK) dhe qelizat CAR-T cells kane efekte anti- tumorale dhe mund te ndihmojne ne trajtimin e tumoreve.10

Tashme jane mbi 80 aplikime te aprovuara te qelizave staminale te gjakut te kordonit umbilikal ne transplantet e qelizave staminale. Gjithsesi ne besojme qe perdorimet do te rriten fushen e mjekesise regjenerative, veçanerisht qe nga viti i kaluar u vrojtua qe terapite qelizore perbenin rreth 20% te gjithe studimeve klinike te mjekesise regjenerative .

Perse jane studiuar qelizat staminale te te porsalindurit per çrregullimet e shoqeruara me COVID-19?

Qelizat staminale te te porsalindurit  mund te ndihmojne te rregullojne inflamacionin dhe te stimulojne riparimin e indit, per kete arsye ato po behen te vlefshme per te trajtuar simptomat respiratore si rezultat i demtimit akut te mushkerise,perfshire demtim nga semundja e rende e COVID-19

Qelizat staminale mezenkimale (MSCs) qe gjenden ne kordonin umbilikal jane perdorur me sukses ne shume studime klinike per trajtimin e semundjeve te mushkerive me rezultate inkurajuese, shume kohe perpara se te fillonte pandemia COVID-19.

Nese shohim ne te ardhmen,keto  karakteristika anti-inflamatore mund te kene edhe me shume perdorime.Studiuesit besojne qe shume semundje, veçanerisht ato te shoqeruara me plakjen, jane te lidhura me disfunksionin  e sistemit imunitar. Duke qene se terapite me qelizat staminale te te porsalindurit mund te ndihmojne ne keto semundje , ruajtja e tyre sot nenkupton qe ju mund te perfitoni nga zhvillimet e kerkimeve shkencore te mevonshme!

Si mund t’i ruaj qelizat staminale te femijes tim ne banken Vita 34?

Fare thjeshte! Nga java e 32-te e shtatzanise ndiqni keto hapa te thjeshte::

  1. Kontakto StemGen Partners dhe konsultohu me stafin mjekesor te klinikes duke telefonuar ne 00355 692629620
  2. Keshille: Perdor kodin: KORRIK1 per te perfituar nga ofertat e muajit Korrik!
  3. Nenshkruani kontraten e ruajtjes se Gjakut te Kordonit Umbilikal dhe/ose indit te kordonit umbilikal dhe pajisuni me kitin tuaj unik te mbledhjes dhe transportimit te qelizave
  4. Merrni me vehte kitin ne maternitet ne diten tuaj te rendesishme te lindjes
  5. Telefononi StemGen Partners pasi te kete perfunduar lindja dhe kiti te jete gati me kampionin tuaj biologjik te mbledhur nga mjeku/mamia juaj
  6. Besojini StemGen Partners pjesen tjeter te proçesit.Ju do te kontaktoheni kur raporti i detajuar i analizes se kampionit tuaj te jete gati dhe mostra te jete vendosur ne ngrirje afatgjate

 

Referenca:

  1. clinicaltrials.gov 2. Verter F, Couto PS, Bersenev A. A dozen years of clinical trials performing advanced cell therapy with perinatal cells. Future Sci OA. 2018;4(10):FSO351. doi:10.4155/fsoa-2018-0085  3. Citation: Meier C, Middlelanis J, Wasielewski B, et al. Spastic paresis after perinatal brain damage in rats is reduced by human cord blood mononuclear cells. Pediatr Res. 2006;59:244-249.  4. Couto PS, Bersenev A, Verter F. The first decade of advanced cell therapy clinical trials using perinatal cells (2005/2015). Regenerative Medicine. 2017;12(8):953-968. doi:10.2217/rme-2017-0066.  5. Williams DA, Moritz T. Umbilical cord blood stem cells as targets for genetic modification: new therapeutic approaches to somatic gene therapy. Blood cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7749118. Published 1994. Accessed March 9, 2020.  6. Chen HK, Hung HF, Shyu KG, et al. Combined cord blood stem cells and gene therapy enhances angiogenesis and improves cardiac performance in mouse after acute myocardial infarction. European journal of clinical investigation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16269017. Published November 2005. Accessed March 9, 2020.  7. Broxmeyer HE, Lee MR, Hangoc G, et al. Hematopoietic stem/progenitor cells, generation of induced pluripotent stem cells, and isolation of endothelial progenitors from 21- to 23.5-year cryopreserved cord blood. Blood. 2011;117(18):4773-7.  8. Haller, M.J. et al. Autologous umbilical cord blood transfusion in young children with type 1 diabetes fails to preserve C-peptide. 2011 Diabetes Care 34, 2567–2569.  9. Haller, M.J. et al. Autologous umbilical cord blood infusion followed by oral docosahexaenoic acid and vitamin D supplementation for C-peptide preservation in children with Type 1 diabetes. 2013. Biol. Blood Marrow Transplant. 19, 1126–1129.  10. Herrera L, Santos S, Vesga MA, et al. Adult peripheral blood and umbilical cord blood NK cells are good sources for effective CAR therapy against CD19 positive leukemic cells. Sci Rep. 2019;9(18729). doi:10.1038/s41598-019-55239-y  11. Srivastava AK, Prabhakara KS, Kota DK, Bedi SS, Triolo F, Brown KS, et al. Human umbilical cord as a source of multiple potential therapeutics to treat experimental traumatic brain injury. Annual Meeting of the American Society of Gene and Cell Therapy 2018.  12. Sutton MT, Kaur S, Brown KS, Skiles ML, Folz MA, Caplan AI, et al. Anti-inflammatory therapeutic development and optimization of umbilical cord tissue derived mesenchymal stem cells. Journal of Stem Cell Research and Therapy n.d.;8:435.  13. Prabhakara, K, Caplan, H, Brown KS et al. Evaluating umbilical cord tissue-derived MSC populations for immunopotency using multiparametric non-radioactive lymphocyte proliferation assays. Presented at the International Society of Cellular Therapies.

 StemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
StemGen Partners - Besoji Shpresat Tuaja Shkences! Laborator per Qelizat Staminale - Teste Gjenetike ne Shtatezani - Terapi Mjekёsore tё Avancuara

Besoji Shpresat Tuaja Shkences!
KONTAKT


Adresa

Rr.Shyqyri Berzolli, Residenca Intercosat
Shkalla A,Ap.13A, 1001,Tirana, Albania
FACEBOOK
INSTAGRAM